Så många semlor säljs i dag

En riktigt gräddig tisdag har inletts. Det kan man konstatera efter en tur mellan konditorierna i centrala Uppsala på förmiddagen.

Semlor finns numera i alla storlekar.

Semlor finns numera i alla storlekar.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2015-02-17 11:33

Videon är inte längre tillgänglig

Mitt i St Pergallerian står Kristina Dinges och Maria Jansson från Landings och riggar bord där semlor av alla de slag ska dukas fram.

– Vi räknar med att sälja omkring 5 000 semlor idag, berättar Kristina Dinges, som då räknar in försäljningen från deras butik på gågatan.

Hon är lite nyfiken på hur mågawrapsemlor som ska säljas i dag. De har gått bra hittills under säsongen, men när det kommer till fettisdagen med stort F kan det vara så att kunderna söker sig till originalsemlan.

Vid kassan står kunden Arcade Berg som precis har inhandlat en traditionella semla. Han är kostmedveten och tränar dagligen men menar att en dag som denna måste man kunna unna sig en semla.

– Det har blivit en enda tidigare i vinter så jag är väl inte direkt någon storkonsument, säger han.

På trottoaren utanför Forsa hembageri på Dragarbrunnsgatan står massor av stora kartonger fyllda med semlor på ett bord. Det är beställningar som snabbt och smidigt ska kunna hämtas under överinseende av Åsa Larsson.

– Det är beställningar från arbetsplatser i första hand, berättar hon och konstaterar att det hittills under morgonen har varit relativt lugnt i butiken.

Även Forsa inklusive systerkonditoriet Güntherska räknar med att sälja 5 000 semlor.

I källaren under Forsas butik träffar vi Anne Landing, som ser till så att logistiken fungerar. Det finns en uppsjö av varianter på semlor och det gäller att kunden får rätt bakverk i sin kartong.

– Visst är det stressigt en sån här dag, men det är roligt också, säger hon.

Hon började jobba vid femtiden i morse och vet inte om hon behöver vara kvar ända till klockan 18 då butiken stänger.

– Men min man, som är bagare, började jobba redan vid två i natt.

Hon har själv inte hunnit att äta någon semla men berättar att det bara är en tidsfråga innan hon sätter tänderna i en.

Inne på Ofvandahls konditori sitter Jan Sjöberg vid ett bord och håller som bäst på att avsluta sin semla. Han är bosatt i San Francisco och är i Uppsala för att hälsa på barn och barnbarn.

– Det är självklart att man går in på ett klassiskt fik och tar en kaffe och semla på fettisdagen, säger han och avslöjar att det är svårt att hitta semlor i Kalifornien.

– Men min fru är bra på att baka egna, säger han.

På trottoaren utanför hejdar vi Petra Almqvist, chef på en trafikskola i närheten, som har köpt ett halvdussin semlor som hon ska överraska personalen med.

– Fast jag brukar bjuda på semlor på fettisdagen så det kanske inte blir någon större överraskning, säger hon.

Liten semmelhistorik

Förr fick man äta semlor bara en dag om året. På 1950-talet nåddes Jordbruksnämnden till och med av en polisrapport om en bagare som bakat och sålt semlor före fettisdagen.

Sedan gick det bra att äta dem lite oftare, men bara på tisdagarna. Nu är det fritt fram att äta semlor närhelst det passar.

Hålet i semlan infördes på 1500-talet. Berättelser har spridits om munkar som under den här tiden gömde fläskbitar i brödstycken under fastan, något som ses som en föregångare till semlan (TT)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om