Så mår du bra i novembermörkret

Årets mest hatade månad är här och för många innebär mörkret och kylan att novemberdeppen smyger sig på. Kaktus har letat efter sätt att vända på steken och få november till att bli en glad och trevlig månad.

Tom Eriksson och Jim Wadenroth tycker att umgås med kompisar och chatta är bra sätt att jaga bort novemberdeppen.

Tom Eriksson och Jim Wadenroth tycker att umgås med kompisar och chatta är bra sätt att jaga bort novemberdeppen.

Foto: Annika Skaaret

Uppsala2008-11-05 00:01
Det finns flera anledningar till att november är en tung månad för många av oss. Åke Pålshammar, som är lektor i psykologi vid Uppsala universitet, förklarar att mörkret givetvis är en av anledningarna.
- Och det blir ju ännu mörkare när vi vrider om klockan. Ljuset påverkar oss helt klart och det finns rent biologiska skäl till det. Vi har ju till exempel inget mörkerseende, säger han.
Även regn och kyla kan få oss att rygga för november och känna att skolveckorna är lite längre än vanligt.
- Vi har sommaren bakom oss och det är långt till jul, och det kan göra det extra tungt för oss, säger Åke Pålshammar.

Men låt oss vända på det! Kanske kan vi hitta några knep att göra november till en trevlig och mysig månad. Vi tar Åke Pålshammar till hjälp.

Mysa inomhus
Med kyla och mörker försvinner också många måsten. Plötsligt kan det vara okej att zappa framför teven, spela tv-spel och surfa på internet. Eller att sitta med en kopp te och en bra bok. Att tända lite levande ljus ger för många både lite ljus och en höjd mysfaktor.
- Det är vanligt att ett tänt ljus ger associationer till lugn och vila och man blir avstressad, säger vår må bra-guide.

Hänga med kompisar
Givetvis behöver inte inomhusmysandet ske på egen hand. Att bjuda hem kompisar eller gå och sätta sig på något fik är också en väg till att må bra.
- Vi är gjorda för att knyta till oss andra människor och bilda grupper. Förutom att man mår bra av att umgås med dem man tycker om ger det oss nya sätt att tänka på och det stimulerar hjärnan, säger Åke Pålshammar.

Feelgood-filmer
Ja, det hörs ju på namnet, filmer som får oss att må bra är givetvis perfekt att plocka fram i novembermörkret. Du kan hyra, köpa, låna på biblioteket eller varför inte byta sinsemellan och låna av varandra. Till exempel en romantisk komedi hjälper hjärnan att utsöndra hormonet oxytocin.
- Jag brukar säga att det är ett "lugn och ro"-hormon eller "mys och pys"-hormon. Det ger en ganska lagom känsla av lugn och välbehag, säger vår psykologilektor.

Förälskelse
Om romantiken sker i verkliga livet i stället för på film blir det däremot stormigare känslor som brakar loss. När man är upp över öronen förälskad utsöndras dopamin. Personen som är föremål för förälskelsen blir nästan det enda man tänker på, och har man lite tur kanske förälskelsen råkar inträffa just i november.
- Är man i det tillståndet bryr man sig inte om väder och årstid över huvud taget, konstaterar Åke Pålshammar.
När den första förälskelsen är över och känslorna går över i lugnare kärlek är det återigen oxytocinet som tar över.

Träning och dans
Det nästan säkraste sättet att få må bra-känsla även under den kallaste årstiden är att röra på kroppen. Dans, styrkelyftning, innebandy... Det spelar inte så stor roll hur man gör det, bara man tar i litegrann och att det är någon träning man tycker är rolig. Forskare brukar säga att tillsammans med sex är fysisk träning helt klart det som ger det största välmåendet. Hormonet som ger den sköna känslan heter endorfin. Åke Pålshammar förklarar hjärnans efterfrågan på fysisk aktivitet med ett ursprungligt behov.
- Vid fara har vi ursprungligen haft två alternativ: fly eller fäkta. Båda innebär aktivitet. Det är fortfarande ett sätt för oss att hantera stressen, säger han.

Ändra vanor
Ett bra trick för att få sinnet på bättre humör är att stimulera hjärnan med lite överraskningar. Fasta rutiner är visserligen bra mot stressen, men för mycket fasta vanor gör att hjärnan får tråkigt. Att ta en annan väg än vanligt till skolan, prova någon maträtt man inte har ätit förut, besöka en ny plats, leta reda på någon ny sajt på nätet eller prata med kompisarna om något annat än det man brukar diskutera annars är några tips Åke Pålshammar kan komma på.

Musik
"Musik ska byggas utav glädje" heter det i den gamla slagdängan. Men kan musiken ge glädje också? Ja, det känner väl de flesta till att man kan bli glad både av att sjunga i duschen och av att lyssna på den egna favoritmusiken. I boken "Må bra med musik" berättar sjukgymnasten Eva Bojner Horwitz att musiken påverkar både kropp och själ. Andning och hjärta påverkas positivt och må bra-hormonet oxytocin utsöndras. Om man är tondöv eller till och med döv spelar ingen roll. Körsång är förresten något som är extra bra eftersom man då också får del av grupptillhörigheten. Forskning har visat att körsångare är friskare än andra.

Så nu är det bara att försöka utmana årets deppmånad nummer ett och få en härlig tillvaro fram tills den betydligt mer uppskattade adventstiden tar över.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om