Så rustar Akademiska för den tredje vågen

Just nu är läget inom covidvården stabilt. Men det är inte lika lätt som för ett år sedan att ställa in annan vård om en utökning behövs.

Rafael Kawati, sektionschef för centralintensiven, säger att läget just nu är stabilt.

Rafael Kawati, sektionschef för centralintensiven, säger att läget just nu är stabilt.

Foto: Bilbo Göransson

Uppsala2021-03-09 11:58

Rafael Kawati, sektionschef inom intensivvården vid Akademiska sjukhuset, beskriver, trots tidigare rapportering om en ökning av antalet covidpatienter på iva, läget som stabilt.

– Jag skulle inte säga att det är krisartat. Det är en långsam ökning av antalet fall. Men vi kan hantera tillströmningen av patienter med befintliga resurser, säger han.

Inom sjukhuset sneglar man på de scenarier som Folkhälsomyndigheten presenterade förra veckan. Då väntas en topp av antalet covidpatienter i april. Jämfört med förra våren är marginalerna dock mindre nu, särskilt i intensivvården. Dessutom finns en oro för att prognoserna ska överträffas.

Det är bakgrunden till att sjukhuset åter förbereder sig för att använda krislägesavtalet för vissa nyckelgrupper.

– Under förra våren hanterade vi mer än dubbelt så många patienter utan krislägesavtal. Men då minskade den ordinarie tillströmningen av patienter nästan helt. Nu ser vi inte att den ordinarie vården går ner på samma sätt, säger Rafael Kawati.

Detta gör i sin tur att det finns mindre marginaler att flytta personal från operation och anestesi till intensivvården, vilket begränsar antalet tillgängliga intensivvårdsplatser. Vanliga vårdplatser är lättare att bemanna med ordinarie personal.

Just nu vårdas tolv covidpatienter i intensiv- och intermediärvård, åtta av dessa i intensivvård. Efter att antalet covidpatienter på iva varit ovanligt lågt under februari är det en normalisering utifrån pandemiläget.

– Det har varit en liten ökning av patienter från akutmottagningen. Men det är för få fall för att man ska kunna säga att det är en trend. Antalet i intensivvård kommer alltid att variera vecka för vecka och i enskilda regioner. Genom hela pandemin har andelen som behöver vård varit stabilt. Omkring 5 procent av dem som smittas läggs in på sjukhus, 0,9–1 procent i intensivvård, säger Rafael Kawati.

undefined
Bengt Sandén, biträdande sjukhuschef.

Med nuvarande resurser kan Akademiska sjukhuset, enligt Bengt Sandén, biträdande sjukhuschef, klara 15 intensiv- och intermediärvårdspatienter med covid. Vid en ökning utöver det behövs krislägesavtalet.

Ska inte ett stort universitetssjukhus ha större marginaler än så?

– Om det sker en olycka har vi katastrofplaner där vi klarar det några dagar. Men det finns ingen sjukvårdsorganisation som klarar en långsiktig ökning av antalet intensivvårdspatienter med 60–70 procent, säger Bengt Sandén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!