Så ska gamla Carolina få nytt liv

Stora förändringar av biblioteket Carolina Rediviva väntar. En arkitektutredning förslår en rad åtgärder för att bättre utnyttja husets möjligheter, bland annat en påbyggnad på baksidan. Först ut blir att förvandla den stora C-läsesalen till grupp­arbetsplatser.

Så här skulle Carolina Rediviva kunna se ut från söder, om idéerna i Johan Celsing Arkitektkontors utredning genomförs. Mitt fram syns ingången till en ny serveringsdel, till vänster syns en ny entré från Engelska parken, och på huskroppen till vänster syns den påbyggnad som arkitekterna föreslagit. Påbyggnaden följer tidigare tankar om utvecklingsmöjligheter för byggnaden.

Så här skulle Carolina Rediviva kunna se ut från söder, om idéerna i Johan Celsing Arkitektkontors utredning genomförs. Mitt fram syns ingången till en ny serveringsdel, till vänster syns en ny entré från Engelska parken, och på huskroppen till vänster syns den påbyggnad som arkitekterna föreslagit. Påbyggnaden följer tidigare tankar om utvecklingsmöjligheter för byggnaden.

Foto: Johan Celsing arkitektkontor AB

Uppsala2010-01-27 06:00
Nästan alla av de 300 läsplatserna i C-salen gapar tomma när UNT kommer på besök.
- Det är inte kul när det ser ut så här. Helt klart måste något göras, säger intendenten Peter Kohlm, som visar oss runt.
Vid ett bord läser lärarstudenten Stina Thorselius böcker om idrott och hälsa.
- Carolina har en stämpel bland studenterna som opraktiskt och lite tråkigt. Här är inte så öppet och välkomnande, säger hon.

Men nu vill universitetsledningen gjuta nytt liv i den anrika märkesbyggnaden på toppen av Drottninggatan. I går, tisdag, beslutade rektor Anders Hallberg att läsplatserna i C-salen redan i höst ska ha blivit grupparbetsplatser. Det akuta skälet är den utbyggda juristutbildningen, men enligt studenten Stina Thorselius är behovet större än så.
- Behovet av grupparbetsplatser är överhängande. Därför låter det jättebra att göra om den här salen, säger hon.
Arkitektfirman Celsing har i en förstudie nu analyserat problem och möjligheter. I dag utnyttjas bara delvis byggnadens unika möjligheter att vara en levande akademisk miljö, skriver arkitektbyrån. Bland byråns idéer finns en 4 800 kvadratmeter stor påbyggnad i flera plan på baksidan, mot Engelska parken.

En annat förslag är en ny central huvudtrappa som skulle ge bättre överskådlighet för besökaren. Universitetsledningen menar att förslagen är "realistiska", men ser inget behov av sådana förändringar just nu och därför föreslås idéerna lämnas utan vidare åtgärd.
Däremot ska flera förslag om entréplanet utredas. Dagens kafé är enligt arkitektbyrån för litet och illa placerat. En helt ny server­ingsdel förslås i stället förläggas i södra änden av huset, med en ute­servering i form av en balkong, och egen ingång.
- Det här ser spännande och bra ut, men allt har en kostnadssida och en behovssida. Vi måste utreda det här. Men en förändring av kaféet behövs, säger prorektor Kerstin Sahlin som leder utredningsarbetet om Carolinas framtid.

En annan idé är att göra en ny entré i öster, mot Engelska parken.
- Det här är mycket intressant, och något vi vill utreda. Att öppna upp Carolina mer åt olika håll skulle kännas naturligt. Och parken utanför kan bli mer använd, säger Kerstin Sahlin.
Arkitekterna föreslår vidare att säkerhetsbarriären och garderoben flyttas längre in. Så kan en ny centralhall skapas, dit man kommer utan att passera garderoben och dit även den nya östra entrén kan leda. En sådan lösning skulle bidra till större utrymme för utställningar, museishop och in­formation vid dagens entré, enligt arkitekterna. Även detta ska utredas.
Frågan om Carolinas framtid har väckt många reaktioner de senaste åren.
- Diskussionen lär fortsätta. Men alla verkar eniga om att arkitekternas idéskiss är mycket bra att utgå ifrån. Den ger oss möjligheten till förändringar steg för steg, säger Kerstin Sahlin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om