Fullt utbyggd ska över 2 000 patienter tas emot årligen.
Skandionkliniken byggs i anslutning till Akademiska sjukhuset. En rad experter och makthavare inom landstingsvärlden är inbjudna till dagens ceremoni som formellt startar bygget. Under sommaren kommer grundläggningsarbetena att påbörjas av entreprenören NCC och fastighetsägaren Akademiska Hus. År 2015 ska den första patienten kunna tas emot.
– Det känns jätteroligt att vi nu kan ta det första spadtaget. Det här är en angelägenhet för hela landet, säger förbundsdirektör Leif Lyttkens.
Skandionkliniken är ett samverkansprojekt mellan sju landsting och drivs via Kommunalförbundet Avancerad Strålbehandling. Planeringen började redan år 2002. Det tog några år att få landets cancerspecialister och politiker att enas om var kiniken skulle byggas. Att det blev Uppsala beror bland annat på att The Swedberg lab som sysslat med protonbehandling i liten skala finns i staden och att Uppsala ligger centralt i landet.
Att behandla cancertumörer med protonstrålar i stället för traditionellt strålbehandling är skonsamt för patienten. Protonstrålningen är mer träffsäker och det minskar risken för att frisk vävnad bestrålas under behandlingen, något som kan ge upphov till ny cancer senare i livet.
– Det är speciellt viktigt när det gäller barn som har många år kvar att leva. Därför kommer alla barn som är i behov av stålbehandling att få den på Skandionkliniken, ett 100-tal barn om året räknar vi med att behandla, säger Leif Lyttkens.
Till en början ska kliniken kunna ta emot ett tusental patienter. Fullt utbyggd 2500. De flesta från Sverige, men även en del från Norge. Diskussioner förs med norska myndigheter om att abonnera 30 procent av Skandionklinikens kapacitet. Men något avtal är ännu inte klart. Själva kliniken med strålningsutrustning och tillhörande patienthotell med 80 rum beräknas i dagsläget kosta cirka en miljard att bygga. Det är 200 miljoner kronor mer är de ursprungliga planerna.
– Kostnadsökningen rör enbart själva huset och beror på den allmänna ökningen av byggkostnaderna. Vi projekterade för 800 miljoner kronor från början så i det perspektivet är ökningen inte så stor, säger Leif Lyttkens.
Om tre år ska bygget stå klart. Sedan tar det cirka ett år att installera och göra den 150 ton tunga strålningsutrustningen körklar.