Drygt 86 procent av eleverna på den kommunala grundskolan klarade behörighet till gymnasiets natur och teknikprogram och över 90 procent till yrkesprogrammen våren 2016. Det är drygt tre procentenheter högre än året innan. Det visar nya siffror från utbildningsförvaltningen.
I siffrorna ingår inte nyanlända elever som ännu inte är folkbokförda. Skulle de ha räknats med så hade andelen behöriga i stället minskat. Skolverket anser att de ska undantas därför att det inte är möjligt att klara grundskolans ämnen på så kort tid, och den rekommendationen har Uppsala kommun följt.
År 2015 räknades alla elever samman. Men då var antalet nyanlända elever så litet så att de knappt påverkade siffrorna.
– Trots att vi tagit emot så många nyanlända och haft så stora utmaningar inom skolan under året så visar siffrorna att vi står oss väl mot jämförbara kommuner och med riket i övrigt, säger Caroline Hoffstedt (S) ordförande i utbildningsnämnden.
Samtidigt minskar avhoppen från gymnasiet. Drygt 70 procent tog examen eller studiebevis. Det är något fler än åren innan. Men det är de elever med studiebevis, de som inte klarat alla mål, som ökar. De som tagit en fullständig examen har minskat från 65 till 64 procent.
– Det är inte bra att vi sjunker en procentenhet. Vi ser ändå det här som ett litet trendbrott - färre hoppar av. Men vi borde kunna betydligt bättre med den studiebakgrund som många elever i Uppsala har. Vi bör vara bland de tio bästa kommunerna i landet, säger Caroline Hoffstedt.
För att komma dit planerar utbildningsförvaltningen en rad nya åtgärder. Hela den kommunala skolan från förskola till gymnasium ska systematiseras och det ska skapas en dialog mellan de olika skolformerna.
Varje år ska rektorerna och skolledningen gå igenom varje skolas resultat och göra prognoser för det kommande året. Varje lärare ska ha koll på prognosen och vilka elever som riskerar att blir underkända i ett ämne.
– Från och med nästa år måste alla ha koll på sina resultat, på klassrumsnivå, säger Uppsalas utbildningsdirektör Birgitta Petersson.
En överlämning ska ske på elevnivå mellan skol- och årskursbyten så att varje lärare som får en ny elev också får information om hur eleven ligger till, hur man arbetat på förskolan eller skolan innan och om eleven har särskilda behov.
Lärarna ska få avlastning när det gäller att ta tag i frågor som exempelvis kränkningar för att kunna koncentrera sig på uppdraget i klassrummet.
Varför har ni inte gjort det här förr?
– Vi är en stor organisation som tidigare styrts av flera nämnder. Nu är vi bara en nämnd och en förvaltning och då kan vi samordna verksamheten bättre, säger Birgitta Pettersson.