Så ska Uppsalaborna enklare få specialistvård

Vårdcentrum ska bli framtidens sätt att låta vården komma närmare människorna. Nu ska även Uppsala få ett vårdcentrum, åtminstone ett tillfälligt.

”Det allra viktigaste var att få till den här vårdnivån mellan vårdcentralen och akutsjukhuset så fort som möjligt”, säger Björn-Owe Björk (KD), ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet.

”Det allra viktigaste var att få till den här vårdnivån mellan vårdcentralen och akutsjukhuset så fort som möjligt”, säger Björn-Owe Björk (KD), ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet.

Foto: Christine Richter/UNT Arkiv

Uppsala2021-01-11 09:30

Tanken är att patienter som inte har behov av specialiserad sjukhusvård, men ett större vårdbehov än vad vårdcentralerna klarar av, kan tas om hand på ett vårdcentrum. Här ska finnas tillgång till viss specialistkompetens och ett antal närvårdsplatser, för de som behöver läggas in.

Det är en del av projektet "Effektiv och nära vård", där tanken är att göra vården både mer tillgänglig och mer kostnadseffektiv, vilket behövs när antalet äldre väntas öka kraftigt i länet de kommande decennierna.

Tidigare har arbetet med att inrätta ett vårdcentrum i Tierp inletts. Nu ska även Uppsala få ett vårdcentrum. Det blir Samariterhemmet som blir först ut. Här kommer det dock inte att finnas några vårdplatser, eftersom det skulle kräva stora och kostsamma ombyggnader av lokalerna där Region Uppsala bara har ett tidsbegränsat hyreskontrakt. I stället ska man utreda andra lokaler för närvårdsplatser som kan knytas till vårdcentrumet.

De stora vinsterna är att personer som nu slussas runt mellan olika delar i vården nu ska få en ingång som kan hantera remisser till olika vårdgivare och specialister. Barn med astma och allergi samt de som är drabbade av psykisk ohälsa är några patientgrupper som man räknar med kan få ett bättre omhändertagande.

Vid varje vårdcentrum ska flera vårdcentraler, med sina listade patienter, knytas.

I mars 2022 ska en lösning för hur vårdcentrum för centrala Uppsala ska ordnas på längre sikt tas fram.

– Det allra viktigaste var att få till den här vårdnivån mellan vårdcentralen och akutsjukhuset så fort som möjligt, även om det saknas närvårdsplatser, säger Louise Hamark, projektledare.

Vid Samariterhemmets vårdcentrum ska man nå 50 000 av Uppsalas invånare. Tillsammans med Tierps vårdcentrum blir det länets två första. I nästa steg kommer förmodligen Östhammar och Enköping också att få vårdcentrum. Men på sikt är ska det vara en del av vården i hela länet.

undefined
Enligt Björn-Owe Björk (KD), ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, valde man att prioritera Samariterhemmet som Uppsalas nya vårdcentrum, eftersom det var relativt enkelt att komma i gång där.

Tidigare har man pratat om att Gottsunda skulle bli först ut med ett vårdcentrum i Uppsala. Enligt Björn-Owe Björk (KD), ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, valde man att prioritera Samariterhemmet eftersom det var relativt enkelt att komma i gång där.

– Vi fortsätter att arbeta vidare med flera andra områden. Nu har vi tittat på var vi har lågt hängande frukter så att vi kan komma vidare på kort sikt, säger Björn-Owe Björk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!