Så ska Uppsalas luft bli bättre

Sänkt hastighet i innerstaden, möjlighet att införa dubbdäcksavgift och mer el i stadens bussar är nya förslag för att förbättra Uppsalas luftkvalité.

Foto: Emma Eriksson

Uppsala2014-05-07 07:00

Förslagen finns i ett nytt åtgärdsprogram för stadens luft som läggs fram för politikerna i kommunstyrelsen i dag, onsdag. Det består av en lång lista med åtgärder som måste vidtas eller utredas för att Uppsala ska klara EU:s gränsvärden för hälsovådliga partiklar och kvävedioxider.

– Vi tror att vi måste skruva på många olika komponenter för att få till en bra luftmiljö i stan. Det räcker inte att gå fram med några stora förändringar. Problemet är för komplext för det, säger miljöstrateg och projektledare Jenny Oltner.

Förslaget innebär att det kontroversiella dubbdäcksförbudet på Kungsgatan blir kvar. Ett annat alternativ är att ersätta förbudet med en dubbdäcksavgift i hela innerstaden.

– Det har man bland annat gjort i Oslo med mycket gott resultat. Men det är förbjudet i Sverige så ett riksdagsbeslut krävs för att införa avgifter. Det är också ett politiskt ställningstagande, avgift eller förbud är två sätt att nå samma mål men har olika för- och nackdelar för innevånarna, säger Jenny Oltner.

Ett annat viktigt förslag är att sänka hastigheten i hela innerstaden. Det minskar partikelhalterna men leder samtidigt till en marginell ökning av utsläppen av kvävedioxider, något som Jenny Oltner räknar med att ny motorteknik ska motverka på sikt.

Vilken hastighet som ska gälla är inte klart.

– En hastighetsöversyn pågår. Vi vill inte föregå den. Om man sänkte från 50 till 30 kilometer i timmen så skulle partikelnivåerna sjunka med 3-4 procent. Vi skulle också få en bättre trafikmiljö där cyklister och gångtrafikanter lättare kan komma fram och risken för olyckor skulle minska, säger Jenny Oltner.

Ett alternativ kan vara att införa flexibla hastigheter beroende på hur trafik- och luftsituationen ser ut i stan. Hastigheten skulle kunna anges på digitala skyltar.

– Genom ett samarbete med SMHI har vi redan i dag bra möjligheter att förutse hur höga halterna kommer att bli i stan vid olika vädertyper, säger Jenny Oltner.

Är det inte risk att de här åtgärderna helt dödar innerstadens affärs- och folkliv?

– Det är en sak vi också arbetar med på olika sätt. Vi anser att det måste vara möjligt att åka bil till staden och att det ska finnas bra p-möjligheter. Men vi måste också ha en bra miljö för de boende och de som inte tar bilen. I dag är det den gruppen som är störst i innerstaden, säger Jenny Oltner.

Men allt handlar inte bara om privatbilisterna. Även kollektivtrafiken måste dra sitt strå till stacken.

– Ur ett luftperspektiv skulle vi helst se att alla innerstadsbussar helt gick över till eldrift. Nu satsar UL och landstinget främst på att ersätta diesel med biogas, och det är ett steg i rätt riktning. Några elhybridbussar har också satts i drift och det ser vi positivt på. Rena elfordon ger inga utsläpp alls av kvävedioxider.

Det som givit gott resultat för utom dubbdäcksförbudet är den sopning av gatorna som kommunen sedan ett par år gör med en specialmaskin. Den tar upp partiklar och lägger på ett medel som binder damm.

– I början sopade vi bara de värst drabbade gatorna. Men nu sopar vi en större del av innerstaden och det har haft effekt för hela innerstadsmiljön, även på Kungsgatan, säger Jenny Oltner.

Om inte åtgärderna i programmet skulle ge önskad effekt finns andra metoder att ta till: Värmeslingor på Vaksalagatan och Kungsgatan - det skulle minska behovet av sandning och ge färre partiklar. Signalprioritering på Kungsgatan som skulle ge bättre trafikflöde. Regleringar av resvägar i innerstaden eller byte av vägbeläggning på Kungsgatan, Strandbogatan och Luthagsesplanaden för att minska partikelhalterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om