Så skriver du en vinnande cv
Det är tuffa tider för arbetssökande. På varje utannonserat arbete kan det finnas flera hundra sökande. Att sticka ut ur mängden har blivit allt viktigare. Det lönar sig därför att lägga ned tid på sin cv.
— Ett cv ska lyfta fram vad du har gjort och vara lättöverskådligt. När rekryteraren granskar ditt cv ska han snabbt kunna se vad du har för kunskaper, färdigheter och erfarenheter. Han ska också kunna se när, var och hur du skaffat dem.
En till två sidor
Ett välskrivet och genomarbetat cv kan användas till de flesta arbetsansökningar, utan att stora ändringar behövs göras i det. Sofie Skaränger är VD för det internetbaserade rekryteringsföretaget Jobbet.se. Varje vecka går hon igenom cirka 300 cv. De som inte skrivit en korrekt ansökan faller bort direkt.
— Eftersom ett cv ska vara en levnadsbeskrivning så ska man egentligen kunna använda samma cv till alla jobbansökningar. Men jag tycker att man kan titta igenom det och anpassa det bättre efter det jobb man söker. Söker man ett butiksjobb och har arbetat i butik tidigare, så ska man trycka lite extra på det.
Ett cv ska vara en till två sidor. Cv står för Curriculum Vitae vilket betyder levnadsbeskrivning. Rubriker som bör vara med är personuppgifter, utbildning, arbetslivserfarenhet, data- och språkkunskaper samt övrigt. Andra rubriker som kan vara med är förtroendeuppdrag, intressen och referenser.
Senaste står först
För den som är nyutexaminerad är utbildningen den främsta meriten. Denna ska därför stå före arbetslivserfarenhet. När man sedan arbetat ett par år tappar utbildningen betydelse och då kan de båda styckena byta plats. I cv:n gäller bakvänd kronologi, det vill säga senaste utbildningen eller arbetet ska stå först och därefter går man bakåt i tiden. Förutom att det tydligt ska stå när man utbildat sig/arbetat ska det också stå var. Varje fempoängskurs man läst behövs inte skrivas ut.
— Jag tycker att det räcker att man skriver vilket utbildningsprogram man har gått eller vilket ämne man tagit examen i. Istället för att ta med varje fempoängskurs kan man ta upp fördjupningskurser som varit särskilt intressanta. Man ska också skriva korta texter som med nyckelord beskriver vilka kunskaper och erfarenheter man fått, säger Per-Erik Petterson.
Arbetslivserfarenhet viktig
Som student har man inte alltid haft ett arbete inom det område man utbildat sig till. Sofie Skaränger tycker att det är viktigt att man tar med sin arbetslivserfarenhet oavsett vad man arbetat inom.
— Det spelar ingen roll hur bra betyg du har om du inte har någon arbetslivserfarenhet. Väljer man mellan två kandidater där den ena aldrig har arbetat och den andra har det, så väljer man den som arbetat tidigare oavsett vilket jobb han haft. Då vet arbetsgivaren att han får någon som kan de grundläggande reglerna i arbetslivet; att man är lojal, kommer i tid, är hel och ren.
Lista språk- och datorkunskaper
När det gäller språk ska man tala om vilka språk man kan och hur väl man behärskar dem. Detsamma gäller datakunskaper. Saker som inte riktigt passar in under någon annan rubrik kan stå under övrigt. Den som varit ute på en långresa kan ta upp det här istället för att låta det vara en lucka i tidslinjen. Under övrigt kan man även sätta kurser man gått utanför ramen för utbildningen. Förtroendeuppdrag kan skrivas här om det inte finns som egen rubrik.
Både Sofie Skaränger och Per-Erik Petterson varnar för att skriva ut namn och telefonnummer till referenspersoner utan att först ha kontaktat dem. De tycker att det är bättre att skriva att man har referenser men att de lämnas vid förfrågan. Per-Erik Petterson påpekar dock att i den akademiska världen kan en känd person som referensperson, till exempel en framgångsrik forskare som handledare, vara en merit i sig och då kan det vara en god idé att skriva upp honom/henne. En referens behöver inte nödvändigtvis vara en chef. Det kan också vara en kollega, handledare eller personlig bekant.
EU-cv
Den som ska söka arbete i andra europeiska länder kan använda sig av en Europass-meritförteckning. EU har beslutat att införa ett enhetligt Europass som ska fungera i alla europeiska länder för att underlätta för dem som söker arbete över gränserna. Europasset består av fem delar: meritförteckning och språkpass som man kan fylla i själv samt tillägg till examensbevis, tillägg till slutbetyg och mobilitet som fylls i och ges ut av behöriga organisationer.
Checklista för ditt cv
— Stämmer adress och telefonnummer och är de hållbara? Det är viktigt att arbetsgivaren kan få tag på dig.
— Kontrollera stavningen. Be gärna en kompis att läsa igenom ditt cv.
— Konsekvent datering. Det ska vara tydligt.
— Är referensen medveten om att han/hon är referens?
— Finns allt med som du vill ta upp?
Mer information om Europass finns på http://europass.cedefop.eu.int
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!