Så skyddar du dig mot inbrott

Just nu packar många resväskorna och drar i väg på julsemester. Det vet inbrottstjuvarna som gärna slår till mot övergivna hus och lägenheter. Men det går att minska inbrottsrisken.

Foto: Matton

Uppsala2014-12-18 16:56

– Vi kan se en viss ökning under jul- och nyårshelgerna. Vi är också rätt säkra på att det är ligor som ligger bakom många av inbrotten, säger Christer Nordström, Uppsalapolisens presstalesman.

A och O är förstås att alltid låsa ytterdörren när man lämnar bostaden. Om man ska resa bort ska det förhoppningsvis mycket till för att glömma den detaljen, men även om det handlar om ett kort ärende är det viktigt att låsa. Tillfället gör tjuven, är en gammal sanning som fortfarande gäller. Tjuvar kan känna på dörrhandtag och chansa om dörren är olåst. Plånböcker, nycklar och handväskor ligger ofta tillgängligt i hallen.

Polisen uppmanar också att vara försiktig med att släppa in okända personer. Många äldre får besök från personer som säger sig komma från någon myndighet eller vill låna telefonen. Här är det klokast att vara kritisk och begära legitimation.

För villaägaren gäller det att "tänka som en tjuv". Var är det enklast att ta sig in? Knappast genom en låst ytterdörr, däremot är fönster på markplanet samt balkong- och altandörrar sårbara. Här gäller det att förstärka skyddet och försöka få till belysning via till exempel rörelsevakt (belysning som tänds när någon närmar sig).

Larm är en säkerhetslösning som ökat på senare år. Klisterlappar och skyltar som talar om att larm finns installerat fungerar förstås avskräckande för tjuven. Men om larmet utlöses så har tjuven redan tagit sig in i bostaden och kanske hinner plocka för sig innan han lämnar huset.

Så skyddar du dig

Meddela dina närmaste grannar att du kommer vara bortrest.

Be någon ta hand om din post så inte brevlådan blir överfull och signalerar att ingen är hemma.

Ha timer på några olika lampor som tänds och släcks vid olika tidpunkter.

Ha timer på radion så den går igång med oregelbundna mellanrum.

Undvik att tala in på telefonsvararen att du är bortrest.

Undvik att skriva på sociala medier som Facebook, Twitter eller i din blogg att du är bortrest.

Vidarekoppla eventuellt telefonen.

Du som bor i villa och radhus

Be någon om hjälp med att:

Skotta snö och göra fotspår i snön vid huset.

Slänga sopor i din soptunna ibland.

Parkera sin bil på din uppfart ibland så huset ser bebott ut.

Det här kan du också göra:

Ha gärna utomhusbelysning som tänds med rörelsevakt.

Förvara stegar inomhus eller fastlåsta så de inte kan användas för att nå olåsta eller öppna fönster i ditt eller en grannes hus.

Källa: polisen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om