Så stoppades infektionsvågen

Det var tack vare hela personalena engagemang i smittskyddsarbetet som en våg av allvarliga infektioner hos hjärtopererade patienter kunde stoppas.

"Vägen till framgång var att all personal förstod vikten av att se över rutiner och procedurer och korrigera bristerna genom åtgärdsprogrammet", säger Birgitta Lytsy.

"Vägen till framgång var att all personal förstod vikten av att se över rutiner och procedurer och korrigera bristerna genom åtgärdsprogrammet", säger Birgitta Lytsy.

Foto: Patrik Lundin

Uppsala2015-11-10 08:02

Den slutsatsen drar forskare vid Akademiska sjukhusets thoraxkirurgiska klinik och avdelning för vårdhygien i en studie om arbetet med att vända den våg av allvarliga infektioner efter kranskärlsoperationer som drabbade patienter vid Akademiska sjukhusets thoraxkirurgiska klinik 2009.

– Att den tidigare ledningen byttes ut och thoraxkirurgen fick en ny tillfällig verksamhetschef som ställde tydliga krav och fick med sig hela personalen i förändringsarbetet var grundläggande förutsättningar för framgångarna, säger Birgitta Lytsy, hygienläkare i Uppsala län.

Det har gått sex år sedan larmrapporterna började komma allt tätare om problem med allvarliga infektioner i såren hos patienter som opererats vid kliniken. Både lokalt och på nationell nivå mötte fallen stor uppmäksamhet i medier. Riskerna för patienterna bedömdes som så höga att smittskyddsläkaren hotade att stoppa all operationsverksamhet vid kliniken.

Samtidigt som kliniken fick en ny tillfällig chef tillsattes en "haverikommission" för att i detalj kartlägga potentiella smittkällor på sjukhuset före, under och efter operationen och för att dra in samtliga medarbetare vid thoraxkirurgen och dess avdelningar i smittskyddsarbetet.

– Även om kliniken hade bra rekommendationer för vårdhygienen visade det sig att att det var litet si och så med hur de efterföljdes, säger Birgitta Lytsy.

Sammanlagt 369 systemfel eller risker som skulle kunna leda till sårinfektioner identifierades och utifrån dem utarbetades en handlingsplan som omfattade 164 punkter för att komma tillrätta med dem. Dit hörde till exempel att ansvaret för varje patient under hela vårdtiden knöts till en och samma kirurg, ordentlig justering av blodsocker och hjärtsvikt före operationen, förkortad tid på sjukhuset före operationen, dubbla handskar under operationen och ändringar av rutinerna för antibiotikaprofylax.

– Det går dock inte att framhålla några enskilda åtgärder som viktigare än andra. Det var ett resultat av att alla åtgärder vidtogs samtidigt och accepterades av all personal som tillsammans bidrog till att vända trenden. Vägen till framgång var att all personal förstod vikten av att se över rutiner och procedurer och korrigera bristerna genom åtgärdsprogrammet, säger Birgitta Lytsy.

Innan "haverikommissionens" åtgärdsprogram sattes in drabbades drygt fem procent av patienterna som genomgått en öppen kranskärlsoperation av en djup sårinfektion. Efter att åtgärdsprogrammet kom igång sjönk andelen med djupa sårinfekttioner till under en procent.

En djup sårinfektion i bröstbenet är den allvarligaste infektion som kan drabba en patient som genomgått en öppen hjärtoperation. Sådana infektioner läker inte ut enbart med hjälp av antibiotika. De kräver en ny operation för att avlägsna infektionshärden, följd av långa extra vårdtider och kraftigt ökad risk för att patienten inte kommer att överleva sjukhusvistelsen.

– God vårdhygien är viktig framför allt för att minska patienternas lidande, men är också god vårdekonomi eftersom de mer än väl betalar sig själva genom att minska behandlingskostnaderna för sådana infektioner. Beräkningar gjorda i USA visar att ett enda fall av en djup sårinfektion i brröstbenet medför en extra vårdkostnad på cirka en halv miljon kronor, säger Birgitta Lytsy.

Hela studien publiceras i den vårdhygieniska tidskriften Journal of Hospital Infection.

Över 1000 opereras varje år

Vid Akademiska sjukhusets thoraxklinik görs årligen cirka 700 hjärtoperationer och 350 lungoperationer.

De vanligaste diagnoserna hos patienter som opereras vid kliniken är sjukdomar hjärtats kranskärl, sjukdomar i hjärtklaffar, pulsåderbråck och lungtumörer.

Djupa infektioner i bröstbenet är en mycket allvarlig komplikation som kan uppstå efter öppna hjärtoperationer. Patienter som röker, är överviktiga eller har kol är speciellt mottagliga för sådana infektioner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om