Så tas offret omhand efter en våldtäkt

Fullständig gynundersökning, spårsäkring, fotografering, polisförhör, samtalsstöd – för en våldtagen kvinna väntar ett antal moment efter själva övergreppet.

Åsa Witkowski, verksamhetschef för Kvinnofridslinjen.

Åsa Witkowski, verksamhetschef för Kvinnofridslinjen.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2017-01-25 12:13

När polisen tidigt på söndagsmorgonen tog sig in i den bostad där den misstänkta gruppvåldtäkten skedde greps tre unga män. Men där fanns också en kvinna i 30-årsåldern – brottsoffret.

LÄS MER: Detta har hänt - UNT samlar all rapportering om den misstänkta våldtäkten

En kvinna som misstänks ha utsatts för ett sexbrott och som tas om hand av polis förs oftast till gynakuten på Akademiska sjukhuset.

– Där finns tydliga rutiner för vad som ska göras, berättar Åsa Witkowski, barnmorska och verksamhetschef för Kvinnofridslinjen på Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK).

Om kvinnan har fysiska skador får hon först vård och behandling. Därefter krävs ett samtycke från kvinnan så att vårdpersonalen kan säkra eventuell teknisk bevisning. I det arbetet ingår en fullständig gynundersökning, spårsäkring och fotografering.

– Kvinnan informeras om att det är viktigt att en undersökning görs så att polisen kan utföra sitt arbete, säger Åsa Witkowski.

Hon betonar att det är viktigt att alla kvinnor som utsatts för ett sexuellt övergrepp kontaktar vården eller exempelvis Kvinnofridslinjen.

– Det spelar ingen roll vad man utsatts för eller vad det kan tänkas ha för juridisk beteckning. Har man varit med om något man inte gillar ska man anmäla, säger hon.

En utsatt kvinna erbjuds alltid samtalsstöd. Vid vilken tidpunkt hon orkar tala om vad som hänt varierar, det samma gäller för när polisen anser att det är lämpligt att höra henne.

– Ofta orkar man kanske inte prata förrän efter några dagar. Handlar det om ett sjukhusbesök på en helg så brukar vi meddela kvinnan att vi ringer upp på måndagen. Hon får också våra kontaktuppgifter, säger Åsa Witkowski.

NCK ger hjälp till utsatta

Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) står bakom Kvinnofridslinjen (020-50 50 50)

Det är en nationell stödtelefon dit kvinnor som utsatts för hot, våld och sexuella övergrepp kan vända sig.

Även anhöriga och vårdpersonal är välkomna att ringa.

NCK har ett nära samarbete med kvinnofridsenheten på Akademiska sjukhuset.

Källa nck.uu.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om