Det framgår av en studie bland nära 65 000 medelålders och äldre kvinnor och män i Uppsala, Västmanlands och Örebro län, som publiceras i tidskriften Circulation Heart Failure.
– Våra resultat understryker ytterligare betydelsen av en hälsosam livsstil där det allra viktigaste är att avhålla sig från att röka, säger docent Susanna Larsson vid Karolinska institutet, som är huvudansvarig för studien.
Många studier har kopplat rökning, övervikt, låg fysisk aktivitet och dåliga matvanor till ohälsa. Omvänt har rökfrihet, att undvika både under- och övervikt, regelbunden vardagsmotion och en ”medelhavslik” kost – i form av mycket frukt och grönt, fisk och fullkornsprodukter, men bara lite rött kött – kopplats till förbättrade chanser att leva friska liv.
– Flera studier har påvisat samband mellan var och en av dessa hälsosamma levnadsvanor och minskad förekomst av hjärtsvikt. Däremot har det varit oklart hur mycket kombinationer av flera eller alla dessa fyra hälsofaktorer minskar risken för hjärtsvikt jämfört med ingen eller bara någon enda av dem, säger Susanna Larsson.
När den nya studien inleddes besvarade deltagarna en omfattande mat-, hälso- och livsstilsenkät. Svaren visade att de allra flesta kvinnorna och männen levde upp till åtminstone någon av de hälsosamma levnadsvanorna. Var femte deltagare hade en livsstil i enlighet med alla fyra.
– Det behöver inte innebära att de hade valt dessa levnadsvanor just för att de önskade leva hälsosamt. De som åt mer ”medelhavslikt” behöver inte ens ha känt till begreppet ”medelhavskost”, säger Susanna Larsson.
Alla deltagarna i studien hade varit hjärtfriska när de besvarade enkäten. Under de 13 år som forskarna därefter följde dem insjuknade 1 488 av männen och 1 096 av kvinnorna i hjärtsvikt.
När forskarna närmare analyserade vilka som hade insjuknat i hjärtsvikt visare det sig som väntat att sjukdomen var vanligast bland den minoritet av deltagarna som inte hade haft en enda av de fyra hälsosamma livsstilsfaktorerna. Allra lägst var risken bland deltagarna som var rökfria, hade normala BMI-värden mellan 18,5 och 25, var fysiskt aktiva minst 150 minuter i veckan och åt en någorlunda medelhavslik kost. För kvinnorna och männen i den gruppen var risken för hjärtsvikt hela 72 respektive 62 procent lägre än för kvinnorna och männen som hade noll hälsosamma levnadsvanor.
Ju fler hälsosamma levnadsvanor, desto lägre var alltså risken för att insjukna i hjärtsvikt. Men det innebar inte att alla kombinationer av hälsosamma livsstilsfaktorer sänkte risken för hjärtsvikt lika mycket.
– Av de fyra levnadsvanorna var rökning den enskilda faktor som var allra starkast kopplad till förhöjd risk för hjärtsvikt. Det kan förklara varför kombinationer av hälsosamma levnadsvanor som omfattade rökfrihet sänkte risken för hjärtsvikt allra mest, säger Susanna Larsson.
Sedan länge sjunker andelen rökare i samhället. Däremot har andelen överviktiga kvinnor och män ökat och trots framväxten av gym och motionsspår och rekommendationer om att äta minst fem portioner frukt och grönsaker varje dag är det tveksamt om svensken i gemen är mer fysiskt aktiv och äter bättre i dag än för ett par årtionden sedan.
– Vi har allt bättre kunskaper om vilka livsstilsfaktorer som främjar hälsan, men det behövs mer studier för att identifiera effektiva strategier för att få individer att övergå till och upprätthålla en hälsosam livsstil, säger Susanna Larsson.