ASIEN
Thailand
Ett av våra mest populära resmål, främst under vinterhalvåret. Det blir dock allt vanligare att resa till Thailand även under sommarmånaderna, men då får man räkna med lite regn varje dag. Står man ut med det är Thailand ett året-runt-resmål.
Norra Thailand har ett tropiskt monsunklimat med tre årstider, medan södra Thailand dit sol- och badturisterna reser, har ett tropiskt regnskogsklimat med två regntider per år.
Mellan maj och oktober sveper sydvästmonsunen från Indiska oceanen in fuktiga luftmassor över landet. Då får man räkna med någon skur per dag. Den kraftigaste regnperioden infaller i augusti–september. Då kan ibland skurarna hålla i sig en hel dag.
I november till och med februari dominerar vintermonsunens torrare och svalare luft från norr. Det är då flest turister besöker landet.
Oavsett när man reser till Thailand är det varmt. Dagstemperaturen ligger mellan 25 och 35 grader året runt. Mars– april är hetast.
Malaysia
Tropiskt klimat med temperaturer på mellan 21 och 35 grader året runt.
På Malackahalvöns västkust regnar det från och till året runt, mest nederbörd kommer i april–maj. Bergen i inlandet skyddar dock större delen av västkusten från de värsta monsunregnen. Det går bra att resa till västkusten året runt.
På Malackahalvöns östkust drar monsunregnen in mellan november och februari/mars. Och när det regnar här handlar det om kraftiga skyfall, under vissa perioder regnar det varje dag. Östkusten är därför inget bra resmål under regnperioden, då vissa av de vackra öarna helt stänger på grund av vädret.
Även malaysiska Borneo påverkas av monsunerna. Mest regn kommer i mellan oktober och mars, samt i december och januari.
Vietnam
Tropiskt havsklimat med tre årstider. Den ”kalla” årstiden under november–februari. I norr innebär det maxtemperaturer på runt 20 grader, i söder på över 30 grader och det är mycket torrt. Den varma perioden under april–maj samt september–oktober. Då ligger temperaturer på mellan 26 och 37 grader.
Regnperioden (monsunperioden) infaller mellan juni och oktober. Mycket nederbörd i de södra delarna, något mindre och mer oregelbunden i norr. Monsunen kommer från med varm luft.
EUROPA
Större delen av Europa har samma typ av klimat och variationer i vädret som Sverige, även om det förstås är varmare längre söderut.
Alperna sträcker sig som en skiljevägg mellan norra och mellersta Europa och Medelhavsområdet, där klimatet är ett helt annat än på övriga kontinenten. Här är somrarna soliga, varma och torra, och vintrarna kan liknas vid svensk höst. Medelhavsklimatet styrs av det så kallade Azoriska högtrycket som har sitt centrum över Afrika och Atlanten.
Grundregeln för Medelhavet är att ju längre österut och söderut, desto längre sommar. På exempelvis Cypern och utmed Turkiets medelhavskust kan det vara behaglig sommartemperatur och fullt badbart vatten långt in i november.
Östra medelhavet
Cypern får statuera exempel för östra Medelhavet: Här råder det vinter i januari–mars, med en del regn, hagel och åska. Men solen tittar också fram med jämna mellanrum, så den som hittar lä kan faktiskt bättra på solbrännan. Dagsmedeltemperaturen vid kusten ligger på mellan 15 och 19 grader.
Under april–maj fortsätter skurarna samtidigt som kvicksilvret ligger på 20–25 grader på dagen. Juni–augusti är det riktigt varmt (32–37 grader på dagen) och torrt. September och oktober är fortfarande varmt och relativt torrt, medan det i november–december blir något svalare igen, runt 20 grader.
Västra Medelhavet
I spanska Malaga vid västra Medelhavetskusten gäller att sommarvärmen med temperaturer runt 20 grader håller i sig in i
november och återkommer i mars–april.
December och januari är de kallaste månaderna i södra Spanien med en medeltemperatur på dagen på runt 15 grader. Varmast är juli–augusti med runt 30 grader.
Bild: På Mallorca är oktober den regnigaste månaden.
Mallorca
Påminner mycket om Malaga med varma sommarmånader och en skön höst och vår med dagstemperaturer runt 20 grader. Augusti är normalt sett årets varmaste månad och oktober den regnigaste.
December–mars kan vädret betecknas som instabilt med regnskurar och sol om vart annat. Dagstemperaturen ligger på runt 15 grader.
Kreta
Varmast i juni–augusti med temperaturer runt 30 grader. Sommaren håller i sig långt in på hösten, i september och oktober ligger medeltemperaturen på 20–22 grader.
Kyligast är det december–mars med temperaturer mellan 11 och 13 grader. I april brukar det vara runt 16 grader på dagen.
AFRIKA
Sydafrika
Omvända årstider jämfört med Europa – sommar från oktober till februari, höst från februari till april, vinter från maj till juli och från vår augusti till oktober.
Jämfört med Sverige har landet dock ett varmt klimat året runt. Det regnar minst i nordväst och mest på ostkusten.
I Western Cape, landets södra kustområde, är somrarna soliga med varma vindar och en dagsmedeltemperatur på 25 grader. Vintrarna är regniga och svala med en medeltemperatur på 15 grader. Kalla nätter.
På östkusten är sommaren subtropiskt varm och fuktig, med en medeltemperaturen på dagen på 30 grader. Även här är vintern kallare, medeltemperaturen 15 grader.
På västkusten är klimatet torrt. Det regnar bara sporadiskt, främst på vintern. Medeltemperaturen är runt 25–30 grader året runt.
Även inlandet är tämligen torrt, det mesta regnet kommer på sommaren då medeltemperaturen är 27 grader. Vintertemperaturen ligger på 20 grader.
Atlantvattnet väster om Sydafrika kan vara riktigt kallt medan Indiska Oceanen öster om landet är varmare. Så badkrukor bör hålla sig på östkusten.
Egypten
Egyptens väder kan sammanfattas så här: varmt och torrt.
Varmast är det mellan maj och oktober, med en dagsmedeltemperatur på 33 grader, men när det är som varmast, i juli–augusti, kan kvicksilvret krypa över 40 grader. Det gäller både Kairo och badorterna utmed Röda havs-kusten. På vintern ligger dagstemperaturen på runt 20 grader.
I Egypten är varken regn eller kyla något man behöver bekymra sig för. Här är det hettan som kan ställa till det.
AUSTRALIEN
Ett gigantiskt land med olika typer av klimat och klimatzoner. Här finns jämn tropisk värme med regnskog i norr, stora delar med extrem torka och svalare delar i söder dit de flesta svenskar reser.
Vädermässigt är det alltid okej att resa hit, fast ett tips är att undvika regnperioden i norr (december–februari) och vintern i söder (juli–augusti).
De flesta svenskar reser till östkusten där medeltemperaturen i december–mars ligger på cirka 25 grader i söder (runt Sydney). I norr (runt
Brisbane) ligger sommartemperaturen på nära 30 grader. Räkna med ungefär tio grader svalare på vintern juli–augusti).
Bild: Floridas stränder är kända för heta somrar och varma vintrar.
USA
Florida
Med 3 000 soltimmar om året gör Florida rätt för epitetet ”The Sunshine State”.
Halvtropiskt klimat med heta somrar (juni till oktober) och varma vintrar (december–mars). Under vinterhalvåret regnar det knappt något.
Norra Florida, där bland annat Orlando ligger, är något svalare än södra med Miami beach och Fort Lauderdale.
Orkansäsongen sträcker sig mellan juni och november. Flest orkaner inträffar i slutet av sommaren och början av hösten.