Säkerhetscertifiering skydd mot butiksrån

Efter att förra året ha haft en nedgång av antalet butiksrån har polisen i Uppsala län den senaste tiden sett en ökning. Arbetet med att låta butikerna genomgå ett säkerhetsprogram har dock varit framgångsrikt. Ingen av det femtiotal butiker som säkerhetscertifierats har drabbats av rån.

Uppsala2007-11-01 00:27
För två år sedan inledde Uppsalapolisen ett förebyggande arbete inriktat mot inbrott och rån i butiker. Under projektets gång har man märkt en nedgång av antalet butiksrån i länet, men den senaste tiden har trenden vänt.
- Det har varit en ökning igen nu, det kom en boom efter sommaren. Men det vi samtidigt kan se är att ingen av de butiker som har blivit säkerhetscertifierade har drabbats, säger Kjell-Åke Ederyd som är polisens representant i den så kallade Butiksgruppen, en del av satsningen Tryggare Uppsala län.

Säkerhetscertifieringen går ut på att butiken genomgår ett 13-punktsprogram med rånförebyggande åtgärder. På listan finns låsbara kassalådor, sedelboxar, larm, säkerhetsanpassade dörrar och inte minst rutiner för säkerhetsarbetet. Ett femtiotal butiker har blivit certifierade hittills och i första hand fokuserar man arbetet på dem som redan har drabbats av brott.
- Det har gjorts studier som visar att den butik som en gång har drabbats löper väldigt stor risk för att drabbas igen och det gäller både rån och inbrott. Därför besöker vi alla drabbade butiker och erbjuder dem utbildning. Vi kommer till exempel att ta kontakt med Willys nu efter det som har hänt hos dem, säger Kjell-Åke Ederyd.

Han poängterar dock att det är betydligt fler butiker än de nu certifierade som har fått besök av polisen, men menar att de övriga ännu inte uppfyller kraven för certifiering.
- Det är många butiker som släpar efter med arbetet, säger han.
Anna Carin Hultberg vid Svensk Handel i Uppsala ingår även hon i Butiksgruppen. Hon menar att problemet är att det är svårt att få butikerna att förstå hur viktigt 13-punktsprogrammet är.
- Det händer att butiksägare vill hitta sina egna lösningar och skaffar en massa tekniskt avancerade saker för dyra pengar. Men det är inte säkert att de dyrbara tekniska lösningarna är de bästa, det viktigaste är säkerhetstänkandet som man får genom polisens utbildning. Brottslingar som är i butiken och rekognoserar märker direkt hur förberedd personalen är, säger hon.

Anna Carin Hultberg trycker på att personalen är den allra största säkerhetsresursen. Hon menar också att en sådan sak som sedelbox är väldigt avskräckande mot rån.
- Att de som genomgått certifieringen har klarar sig från brott är ju en morot för oss. Vi får bara hoppas att det håller, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om