Salamanderfynd kan rubba täktplaner

I området för en planerad bergtäkt vid Vänge har man hittat större vattensalamander. De boende i området hoppas nu att bergtäkten kan stoppas.

Genrebild - salamander.

Genrebild - salamander.

Foto: Johnny Madsen/arkiv

Uppsala2015-10-07 07:10

– Vi var ute i torsdags kväll och gick längs samma väg som några hade hittat och fotograferat salamandern dagen innan. Och vi såg tre exemplar. Jag är helt säker på att det var den större vattensalamandern, säger Åsa Hedin, som också jobbar som kommunekolog.

Den större vattensalamandern skyddas enligt Artskyddsförordningen, Bernkonventionens lista över strikt skyddade arter och EU:s habitatsdirektiv. Den har det starkare skyddet, vilket innebär att även livsmiljön är skyddad. Man får heller inte flytta eller döda den. Tidigare har den större vattensalamandern bland annat påverkat byggplanerna i Gränby backe och vid Gränby sportfält.

Åsa Hedin säger att man lämnat dokumentation på fynden till Naturvårdsverket och länsstyrelsen och att man räknar med att länsstyrelsen tar hänsyn till detta vid tillståndsprövningen.

Connie Box på konsultfirman Bjerking som arbetar med ansökan för bergtäkten till länsstyrelsen säger att det är för tidigt för att kommentera vad fyndet kan innebära för den planerade täkten.

– Vi har ett konsultföretag som gör en naturvårdsinventering i området. Och jag räknar med att information om detta kommer att finnas med där, säger Connie Box.

De boende i närområdet har också gjort en namninsamling mot bergtäkten. Totalt har 963 personer skrivit under protesten. Hittills har trafikfrågorna och bullret från stenkrossen varit mest i fokus i diskussionen. Men man kan misstänka att salamanderfyndet blir ett viktigt inslag i den fortsatta debatten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om