Säljparty - så funkar det
Är du trött på att vandra gågatan upp och ner? Letar du efter alternativ till shopping på nätet? City tar dig med på säljparty.
Malin Gustavsson leder säljpartyt för klädföretaget House of Lola.
Foto: Rolf Hamilton
Att shoppa hemma är inget nytt. Säljpartyt har sitt ursprung i 50-talets USA, där det blev ett sätt för kvinnor att lockas ut på arbetsmarknaden.
På 60-talet spred det sig till Europa - och i Sverige tog det snabbt ordentlig fart. I dag är säljpartyt ett globalt fenomen, årligen hålls miljontals partyn världen över. Hemförsäljningsjätten Tupperware, som funnits i branschen sedan starten, beräknas till exempel hålla i 12,5 miljoner demonstrationer varje år.
Malin Gustavsson är säljare för House of Lola, ett klädföretag grundat av Uppsalabon Anna Eklund och kollegan Lottis Sparrman. De startade en webbshop hösten 2008, men arrangerar nu också säljpartyn.
- Hemförsäljning är ett bra sätt att nå ut till många - på många olika platser i landet. Att ha en butik kräver mycket mer. Man måste göra stora investeringar, vilket i sin tur gör att kläderna blir dyrare, säger Anna Eklund.
Gänget som sitter i soffan på Mariedalsgatan har varit med förr. De menar att det är lätt att bli fast, ofta besöker man säljpartyn fler än en gång. Mikaela Sveijer, kvällens värdinna, är en riktig Lolafantast.
- Jag har fastnat för att jag varje gång hittar någonting nytt, som jag inte hade tänkt att köpa. Ibland sparar jag saker till nästa tillfälle, säger hon.
Enligt undersökningar från direkthandelns förening finns det fler än 100 000 direktsäljare i Sverige i dag. Av dessa sysslar majoriteten med just säljpartyn. Branschen omsätter miljarder och tillväxten är stadig.
Men vad är det egentligen som är så lockande med säljpartyn?
- Det är mysigt - ett sätt att umgås på, säger Malin Gustavsson och de andra tjejerna instämmer. Man fikar med vännerna och shoppar samtidigt.
I dagens stressiga samhälle är det dessutom många som inte hinner eller orkar handla på stan.
Om man inte vill köpa något då - känner man sig inte tvungen?
- Nej, det är absolut inget måste. Det är okej att bara komma och titta på kollektionen.
Malin Gustavsson gör det tydligt att inköpen är frivilliga.
- Fast är man inte intresserad av att handla går man ju inte på säljpartyn, inflikar Hanna Björn, en av gästerna.
6 x säljparty
Mary Kay
Fredagen den 13 september 1963 förverkligade den pensionerade hemförsäljaren Mary Kay Ash sin dröm - att starta ett företag för kvinnor i en mansdominerad affärsvärld. Så föddes Mary Kay, ett sminkföretag som funnits i Norden sedan 1992. Mary Kay inriktar sig på hudvårds- och sminkprodukter som säljs av deras fristående hudvårdskonsulter. Bara i Uppsala finns närmare 400 konsulter registrerade.
Hemsida: www.marykay.se
Me&I
Me&I är företaget som säljer färgsprakande kläder för både stora och små. Verksamheten startade 2004 med målet att bryta de stereotypa mönstren i barnklädesutbudet. I dag finns över 600 säljare i Sverige och Finland och sedan förra året har man även en webbshop. Alla Me&I:s kläder är märkta med Öko-Tex, som garanterar att kläderna är fria från farliga ämnen.
Hemsida: www.meandi.se
Tupperware
Tupperware är ett av de största direktförsäljningsföretagen i världen. Företaget har funnits i över 60 år och i dag har de säljare i fler än 100 länder. Årligen hålls cirka 12,5 miljoner demonstrationer. På produktlistan finns allt du kan tänka dig i köksväg - från kastruller och stekpannor till konservöppnare och knivar.
Hemsida: www.tupperware.se
Lingon&blåbär
1996 investerade Marie Höckerman och Britt Hörding i 20 000 kronor och varsin symaskin. Med ledorden sportigt, klassiskt, lättburet och modernt började de att sy kläder för barn och vuxna och intresset blev stort redan från starten. I dag sysslar Lingon&blåbär med hemförsäljning men har också en webbshop. I Uppsalatrakten har de ett tiotal säljare.
Hemsida: www.lingonochblabar.se
Lustgården
För den som vill hitta något som tänder gnistan, köpa läckra underkläder eller ge bort en erotisk skämtpresent finns Lustgården. Deras butik ligger belägen på Svartbäcksgatan i centrala Uppsala (mittemot Stadsbiblioteket), men Lustgården anordnar också säljpartyn. För 25 kronor per person får man en demonstration av de olika produkterna. Det måste vara minst tio gäster och alla bör ha fyllt 18 år.
Hemsida: www.lustgarden.se
PartyLite
PartyLite är företaget som vill skapa stämning med sina ljus och dofter. Verksamheten startade i början av 1900-talet av en amerikansk lärarinna och har sedan dess spridits till ytterligare 14 länder världen över.
Även om ljusen från början stod i fokus erbjuder PartyLite i dag även heminredning och kroppsvård.
Hemsida: www.partylite.se
Klädföretag med rötter i Uppsala
Klädföretaget House of Lola startades hösten 2008 av Uppsalatjejen Anna Eklund och hennes kollega Lottis Sparrman. Deras kläder riktar sig främst till barn i åldrarna 3-11 år, men en tredjedel av kollektionen består av vuxenkläder. House of Lola är nu inne på sin tredje kollektion.
Företaget har fyra säljare i Uppsala och totalt sex i Uppland. De har dessutom säljare på Gotland och i södra Sverige. Ett vanligt säljparty besöks av mellan fem och tio personer. En genomsnittlig kväll kan en försäljare dra in mellan 2000 och 10 000 kronor.
Hemsida: www.houseoflola.se
Klädföretaget House of Lola startades hösten 2008 av Uppsalatjejen Anna Eklund och hennes kollega Lottis Sparrman. Deras kläder riktar sig främst till barn i åldrarna 3-11 år, men en tredjedel av kollektionen består av vuxenkläder. House of Lola är nu inne på sin tredje kollektion.
Företaget har fyra säljare i Uppsala och totalt sex i Uppland. De har dessutom säljare på Gotland och i södra Sverige. Ett vanligt säljparty besöks av mellan fem och tio personer. En genomsnittlig kväll kan en försäljare dra in mellan 2000 och 10 000 kronor.
Hemsida: www.houseoflola.se
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!