Samarbete ska stoppa bråken på Valsätraskolan

På Valsätraskolan har de senaste månaderna varit ovanligt stökiga. Totalt har polisen fått in 23 anmälningar, varav flera gäller våld bland eleverna. Senast i måndags misshandlades en elev allvarligt av en grupp pojkar på skolan. Nu startas ett samarbete med föräldrar och socialtjänst för att få stopp på bråken.

Uppsala2004-01-22 00:00
Det var en grupp pojkar som i måndags drog med sig en annan elev utanför skolan. De slog omkull honom och sparkade honom blodig, vilket gav honom skador i ansiktet.
Bråken har trappats upp allt mer sedan terminen började. Enligt Roger Käck, förundersökningsledare på polisens ungdomsenhet, har Valsätraskolan nu betydligt större problem med våld än de flesta andra skolor i kommunen.
— För stunden är det definitivt så. Det började egentligen i höstas, med anmälningar om klotter och skadegörelse.

Rasistiskt klotter
UNT skrev i november om rasistiskt klotter och konflikter bland högstadieelever på Valsätraskolan. Konflikter som nu har eskalerat till slagsmål och hot om våld. Exempelvis hamnade två elever i slagsmål i förra veckan, vilket ledde till två polisanmälningar. Två dagar senare slog en elev till en pojke och hotade att döda honom.
I förrgår hölls ett möte på skolan för att diskutera hur man ska komma till rätta med problemen. Bland annat ska föräldrar efter eget initiativ ställa upp som rastvakter när lärarna inte räcker till.
— Vi har något som kallas för skolråd. På det senaste mötet närvarade ett tjugotal föräldrar samt poliser och lärare. Vi har ett föräldrasamarbete nu.

Föräldrar på skolan
Ett antal föräldrar kommer att vara på skolan under dagarna enligt ett schema som man gör upp, säger Gunnel Helgesson som är rektor på Valsätraskolan.
Hon berättar att ett informationssamarbete med socialtjänsten också är på gång.
— Ungdomsrepresentanter från socialtjänsten kommer att vara här av och till. Tanken är att de bland annat ska informera i klasserna om vilka lagar som gäller och hur man ska behandla varandra.
I Uppsala kommuns skolplan är trygghet ett högprioriterat område. Där står att "alla barn, ungdomar och vuxna skall i skolan känna sig trygga oavsett bakgrund, religion, kön, sexualitet eller nationalitet." När UNT besöker skolan är det stökigt i korridorerna och några av eleverna brottas på golvet. I rastrummet står de flesta i täta grupperingar.
— Det är spänd stämning bland eleverna. Det har ju varit mycket bråkigare än vanligt, säger Erik Hansson som är elevrådsrepresentant.

Ett fåtal elever
Enligt både polisen, eleverna och skolans rektor är det ett fåtal av eleverna som står för skadegörelsen och misshandeln. Men det är många som drabbas av bråken och den stökiga miljön.
— Det är speciellt en elev som har varit en följetong under hösten. Han verkar ha förmågan att dra med sig några kompisar på sina påhitt också, säger Roger Käck.
Problemen tros bland annat komma ur en sammanslagning av sjundeklassare från två skolor. Antalet elever har ökat, och det har också funnits en hel del rasistiska förtecken i bråken.

Från Valsätraskolan i Uppsala har det inkommit en rad anmälningar de senaste månaderna:
7 oktober: 2003: Klotter där ersättningsanspråket beräknas till nästan 4 000 kronor.
22 oktober 2003: En elev slår sönder nyinköpta möbler i centralkapprummet.
23 Oktober 2003: Samma elev anmäls för misshandel då han med en tändare bränner en annan elev, som får brännmärken.
3 november 2003: En lärare upptäcker en elev med kniv, som anmäls för brott mot knivlagen.
23 november: Grov skadegörelse och klotter. Grova ord skrivs på fasader, en dörr och fem fönster krossas.
December 2003: Omfattande klotter på skolan.
12 januari: En elev slänger en smällare framför en lärare. Eleven anmäls för ofredande.
12 januari: Slagsmål på skolan mellan två elever. Anmälan om misshandel, och motanmälan.
14 januari: Polis tillkallas till skolan efter att en pojke dragit en flicka i håret och slagit henne på överkroppen.
16 januari 2004: En elev slår med öppen handflata till en annan elev och hotar att döda honom.
19 januari 2004: En grupp pojkar för med sig en elev. Utanför skolan slås han omkull. På marken sparkas han blodig, får skador i ansiktet och ska genomgå en rättsmedicinsk undersökning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om