Samarbetet med hästen avgör

Ett precisionssamarbete mellan häst och kusk. Så kan tävlingarna i skogskörning beskrivas. På söndagen var det DM för Uppsala och Stockholms län.

Anita Eckerbring lyckades bäst att göra en jämn timmertrave i den så kallade lunnbänken.

Anita Eckerbring lyckades bäst att göra en jämn timmertrave i den så kallade lunnbänken.

Foto: Johan Heimer

Uppsala2018-03-04 17:00

Fem ekipage hade kommit till start i tävlingarna som hölls i skogarna vid Dalby. Fem olika stationer skulle klaras av där det gällde att köra runt med stockarna lastade på olika typer av redskap utan att ta i de utställda käpparna.

Arrangörerna i Jordbrukareungdomens förbund var lite lättade över att temperaturen "bara" var tre minusgrader vid starten. Men det är rått i luften och för åskådarna som följer hela tävlingen gäller det att ha klätt sig ordentligt.

Det moment som pekas ut som det svåraste är "lunnbänken", där ska hästen dra sju stockar, en och en, varefter de ska läggas i en jämn trave. Avstånden mäts sedan och det ges straffpoäng både för om stockändarna hamnat ojämnt, om det är glipor mellan stockarna och om man överskridit idealtiden.

– Jag är nöjd. Det var någon miss. Och på ett ställe var det nästan omöjligt att passera utan att ta i käppen, säger Dick Fergusson, den först startande efter att han tagit sig igenom alla fem momenten.

Anita Eckerbring, som vann fjolårets tävling och därefter placerade sig på sjunde plats i SM, pekas ut som favorit inför tävlingen. Men själv vill hon tona ner chanserna.

– Jag är sjuk i dag och hade egentligen velat stanna hemma i sängen, säger hon.

Men när slutpoängen har summerats står hon som segrare även denna gång med 284 straffpoäng mot tvåan Dick Fergussons 366. I slutändan var det Lunnbänken som blev det mest avgörande momentet där Anita Eckerbring och hästen Borkbälsen tillsammans lyckats skapa en jämnare timmertrave.

Segern innebär att hon kommer att representera Uppsala län även i nästa års SM-tävlingar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om