Samfund för asatro jämställs med Svenska kyrkan
När Sveriges asatrosamfunds vårblot äger rum i Gamla Uppsala i dag, påskdagen, sker det med speciella förtecken. För första gången är Asatrosamfundet formellt jämställt med andra samfund, som till exempel Svenska kyrkan.
- Fast vi som varit inne i det har förstås också tidigare betraktat oss som ett samfund, säger han.
Men de lagar som reglerar trossamfund ser annorlunda på saken. Här betraktas Asatrosamfundet som en förening, och omfattas därför inte av det ekonomiska stöd som utgår till trossamfund.
- Ett sådant stöd kräver att vi regelbundet håller "gudstjänst", som det heter, men det gör vi ju inte, vi firar blot i stället. Det är viktigt att komma ihåg att lagarna är etablerade utifrån ett kristet perspektiv, i mycket större omfattning än vad folk tänker på. Sverige brukar ibland kallas ett av de mest sekulariserade länderna i världen, men det är fortfarande i hög grad kristna normer som styr, säger Per Lundberg.
Vårbloten vid Uppsala högar inleddes i samband med millennieskiftet, då Svenska kyrkan och staten gick skilda vägar. Det hålls för nionde året i rad, förhoppningsvis på Tingshögen, säger Per Lundberg.
- Vi inleder med en inbjudan till rituell tvagning, vi ger blotgåvor och ber till gudamakter som Tor Freja om fred, frid och god årsväxt.
Svenska Asatrosamfundet har de senaste åren haft omkring 250 medlemmar. Enligt Per Lundberg bor en fjärdedel i Stockholmstrakten. Antalet sympatisörer är svårare att beräkna eftersom både individer, grupper och nätverk är engagerade.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!