Samma effekt på sikt av olika bantningsråd

Kortsiktigt ger minskat intag av kolhydrater störst viktnedgång för personer med fetma. På länge sikt fungerar flera vanliga kostråd lika bra, enligt ny rapport.

Mai-Lis Hellénius mäter manlig patients mage: har man över 94 cm är man i riskzonen.

Mai-Lis Hellénius mäter manlig patients mage: har man över 94 cm är man i riskzonen.

Foto: Ingvar Karmhed / SvD / SCANPIX

Uppsala2013-09-23 08:00

Det finns ingen superkost som kan hjälpa alla feta personer att gå ner i vikt och hålla sig friska. På kort sikt ger kostråd om att dra ner på kolhydraterna störst viktnedgång, men på längre sikt är flera andra kostråd vid fetma lika effektiva. Om bantningskoster också ger friskare liv är till stor del oklart.

De slutsatserna drar Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, i rapporten Mat vid fetma. SBU har granskat det vetenskapliga underlaget för en rad kostråd vid fetma, till exempel om att äta lågfett, lågkolhydrat, högprotein, medelhavskost eller mat med lågt så kallat glykemiskt index.

– Att flera olika kostråd visats kunna minska vid fetma är positivt. Det innebär att det finns en betydande frihet att ge kostråd som anpassas till den enskilde patientens önskemål och förväntningar, säger professor Christian Berne vid Institutionen för medicinska vetenskaper, Uppsala universitet, som är medlem av expertgruppen som granskat kostråden vid fetma.

Enligt granskningen ger råd om kost med litet eller extremt litet kolhydrater, till exempel LCHF, på sex månaders sikt större viktnedgång än råd om att dra ner på fettet i maten. På lång sikt ger däremot de olika granskade kostråden alla ungefär lika stor viktnedgång.

Enligt rapporten finns nästan inga vetenskapliga studier som visar effekt på vikten av enskilda livsmedel. Undantagen är mjölk och andra mejeriprodukter, som håller nere vikten, och söta drycker, som bidrar till viktuppgång.

Feta personer löper förhöjd risk för diabetes, hjärtinfarkt, stroke och en rad andra sjukdomar. Ur medicinsk synpunkt bör matråd vid fetma i första hand vara till för att minska sådana sjukdomsrisker. SBU-rapporten visar dock att det nästan helt saknas vetenskapligt underlag för att bedöma hur olika kostråd påverkar sjukligheten och dödligheten hos personer med fetma.

Ett par undantag är kaffe och måttliga mängder alkohol. Feta personer löper kraftigt ökad risk för diabetes, men både kaffe och alkohol kan enligt ett flertal studier sänka överrisken för att utveckla sockersjuka.

– Det finns alltså inga skäl att avråda personer att dricka kaffe eller alkohol med måtta just därför att de är feta. Men man måste alltid beakta riskerna för missbruk liksom energiinnehållet i alkoholhaltiga drycker, säger Christian Berne.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om