Mindre taxiåkning
Förslagen bygger på att regler och handläggning av färdtjänst och sjukresor samordnas mellan länets kommuner och landstinget. En huvudlinje är, liksom på andra håll i landet, att de färdtjänstberättigade i högre grad ska kunna utnyttja befintlig kollektivtrafik och åka mindre taxi.
Det föreslås ske via anropsstyrd trafik, där resenärerna på förhand bokar sin resa med kollektiva färdmedel, som exempelvis flexbussen i Uppsala. Det kräver att fordonen anpassas till färdtjänstresenärerna behov. Enligt förslaget ska anropsstyrd trafik på sikt integreras i vanlig kollektivtrafik i länet och ta över de flesta samhällsbetalda resor, inklusive skolresor, som i dag sker med taxi.
Införs successivt
Utredningen betonar att en övergång till UL bör ske i etapper och på flera års sikt. Enligt förslaget till tidsplan kan beställningscentral införas i den första kommunen år 2007 och därefter successivt i hela länet fram till 2010. Rapporten konstaterar att en övergång innebär en stor omställning för alla berörda. UL behöver också bygga upp egen kompetens för att hantera färdtjänsten. Dessutom anses det svårt att på förhand bedöma de ekonomiska konsekvenserna för kommuner och landsting.
Några huvudpunkter i Regionförbundets utredning:
* UL tar över ansvaret för färdtjänsten i de kommuner som önskar.
* Beställning av färdtjänst, sjukresor och anropsstyrda resor flyttas till en gemensam beställningscentral i UL:s regi.
* UL får utveckla anropsstyrd trafik.
* UL får ta över ansvaret för upphandling av resor i de kommuner som önskar.
Läs mer i UNT!