– Vårt mål är att varenda elev ska klara skolan. Ett misslyckande kostar 15 miljoner kronor för varje individ, säger Mohamad Hassan (L), kommunalråd.
I Uppsalas kommunala skolor har man identifierat 37 elever som har en högre frånvaro än 80 procent i den kommunala grundskolan. I gymnasieskolan, som inte är obligatorisk, finns inte riktigt samma typ av statistik. Men läsåret 2015/16 var det 7,6 procent av gymnasieeleverna som hade så hög frånvaro att det studiebidraget drogs in. Några skolkar, andra är i skolan men går inte på lektionerna, det som Mohamad Hassan kallar kafeteriaprogrammet.
Orsakerna till att en elev inte deltar i skolundervisningen kan ha att göra med någon form av funktionshinder eller att det är stökigt kring familjen.
– Många känner att man som förälder måste vara expert på den kommunala förvaltningen för att man ska få rätt stöd. Så ska det inte behöva vara, säger Caroline Hoffstedt (S), kommunalråd.
Därför ska alla kommunala skolor nu få en namngiven samordnare som ska vara en länk mellan familjen och skolan när det är en elev som har hög frånvaro.
Och om skolans egna insatser inte hjälper kopplas en central koordinator in som kan samordna stödet mellan olika förvaltningar. Det kan till exempel handla om att en hemterapeut kommer hem till familjen eller samordna insatser med BUP.
Finns det hemterapeuter att sätta in om det behövs?
– Erfarenheten är att det gjorts många insatser för de här barnen. Men det har varit fel insatser vid fel tid, säger Caroline Hoffstedt.