Upptäckten publiceras på torsdagen i nätupplagan av den ledande vetenskapstidskriften Nature.
- Vi är såvitt vi vet först i världen att visa att mikroRNA kan röra sig mellan celler. Tidigare har man antagit att mikroRNA är verksamma endast i den cell där de tillverkats, säger forskaren Annelie Carlsbecker vid Evolutionsbiologiskt centrum, Uppsala universitet.
Hennes forskargrupp har tillsammans med forskargrupper i Finland och USA i detalj studerat hur det går till när växter bildar de kärl som gör det möjligt för dem att ta upp det vatten de behöver.
- Vi har kunnat se hur ett lager av celler i växternas rot skickar en signal till ett annat cellager, som i sin tur svarar. En av dessa signaler utgörs av ett mikroRNA som rör sig mellan cellerna, säger Annelie Carlsbecker.
Detta samspel bidrar till att förse cellerna med information om var de befinner sig i förhållande till varandra, vilket är nödvändigt för att de ska fungera som olika sorters specialiserade celler i växtens vävnader.
Enligt forskarna är det troligt att den sortens cellkommunikation utvecklades mycket tidigt under växternas evolution.
- I våra studier har vi använt växten backtrav som modell, men besläktade signalkomponenter finn även hos så basala växter som mossa. Eftersom vattenledande celler omgivna av ett isolerande cellager är nödvändigt för att växter ska kunna växa i torrare klimat är det troligt att detta var ett viktigt steg i växternas evolutionära anpassning till ett liv på land, säger Annelie Carlsbecker.
Att mikroRNA förflyttas från en cell till en annan påverkar nivåerna av proteiner som reglerar utvecklingen i den mottagande cellen.
- Detta kan stabilisera gränsen mellan de olika celltyperna och säkerställa deras olika identitet. MikrRNA reglerar över hälften av generna hos däggdjur, så mycket talar för att mikroRNA kan verka på liknande sätt även i utvecklingsprocesser hos djur och människor, säger Annelie Carlsbecker.
Samspel på cellnivå kartlagt
Forskare vid bland annat Uppsala universitet har upptäckt en helt ny mekanism för hur celler kommunicerar med varandra. Korta bitar av DNA:s "systermolekyl" RNA, mikroRNA, kan röra sig från cellen de bildades i och reglera hur en annan cell utvecklas.
FAKTA
RNA är förkortning för ribonukleinsyra och är en molekyl som finns i alla levande organismer.
Sedan länge är det känt att RNA fungerar som "översättare" av informationen från generna i DNA-spiralen i cellkärnan när cellerna tillverkar sina olika proteiner.
Under senare år har upptäckten av att flera sorters små RNA-molekyler har en rad olika betydligt mer aktiva funktioner revolutionerat biologisk och medicinsk forskning. 2006 fick amerikanerna Andrew Fire och Craig Mello Nobelpriset i medicin eller fysiologi för sin upptäckt av sådan så kallad RNAinterferens.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!