Sången avslöjade ny fågelart

En ny fågelart har upptäckts i nordöstra Indien och delar av Kina. Dess sång har haft en avgörande roll för upptäckten.

Fältarbete. Per Alström på spaning efter bergtrastar på 4 600 meters höjd i Meilixue Shan i Yunnan-provinsen i Kina i juni 2014.

Fältarbete. Per Alström på spaning efter bergtrastar på 4 600 meters höjd i Meilixue Shan i Yunnan-provinsen i Kina i juni 2014.

Foto: Zhao Chao

Uppsala2016-01-20 19:00

Videon är inte längre tillgänglig

Det framgår av en internationell studie, som publiceras i facktidskriften Avian Research.

– Himalayatrasten är avlägset släkt med våra svenska trastar. Även om många säkert har sett den och ännu fler har hört den före oss är vi först att visa att den är en separat fågelart, säger professor Per Alström vid Evolutionsbiologiskt centrum, Uppsala universitet, och Artdatabanken vid SLU. Han har gjort upptäckten tillsammans med kolleger i Kina, USA, Indien och Ryssland.

Det var under en resa i nordöstra Indien 2009 som Per Alström tillsammans med en indisk forskare kom den nya trastarten på spåren. I ett till nyligen isolerat område påträffade de till det yttre närmast identiska trastar, som lever under helt olika betingelser och utan kontakt med varandra. Den ena bor i blockterräng högt uppe i bergen, den andra i skogen nedanför.

När forskarna dessutom fick höra trastarnas sång blev de övertygade om att båda grupperna omöjligen kunde vara bergtrastar av arten Zoothera mollissima.

Fågelhanar sjunger för att attrahera honor och markera sitt revir och honor är normalt sett bara intresserade av hanar som sjunger den egna artens sång, men de här båda grupperna lät helt olika.

– Trastarna i skogen hade alltid en vacker melodisk sång, medan trastarna ovanför trädgränsen hade en sträv, raspande och ”omusikalisk” sång. Slutsatsen blev att det sannolikt rörde sig om två olika arter, säger Per Alström.

Sångerna spelades in. Däremot fångades inga fåglar för att kunna fungera som så kallade typexemplar vid en beskrivning av den nya fågelarten. I stället sökte forskarna vidare i museisamlingar över hela världen för att undersöka om det kanske redan fanns något exemplar av den bland deras ”bergtrastar”.

Undersökningar av bland annat fjäderdräkt, kroppsform och i vissa fall även dna från 400 ”bergtrastar” som samlats in under mer än 100 år bekräftade att de som lever i skogen och de som lever ovanför trädgränsen verkligen är olika fågelarter som levt genetiskt åtskilda under flera miljoner år.

Forskarna föreslår att den ena byter namn från bergtrast till alptrast, men behåller det vetenskapliga namnet Zoothera molissima, medan den nyupptäckta skönsjungande varianten kallas Himalayatrast och får det vetenskapliga namnet Zoothera salimalii.

– Med namngivningen vill vi hedra den berömde indiske ornitologen Sálim Ali och uppmärksamma hans enorma betydelse för utvecklingen av indisk ornitologi och naturskydd, säger Per Alström.

Men historien slutar inte där. Under arbetets gång upptäckte forskarna att det i skogar i Sichuanprovinsen i Kina finns ytterligare en trastart som också den tidigare misstagits för att vara en underart av bergtrast.

– Denna Sichuantrast har till och med en ännu vackrare sång än Himalayatrasten. Kanske har vi bland museiexemplaren till och med hittat en fjärde tidigare okänd trastart, men detta måste bekräftas i ytterligare studier. I värsta fall har den dött ut sedan museiexemplaren samlades in för mer än 100 år sedan, säger Per Alström.

Någon akut risk för att Himalayatrasten ska dö ut finns däremot inte.

– Lokalt i skogsområden både i nordöstra Indien och på andra sidan den kinesiska gränsen är den ganska talrik. Däremot har den förbisetts av tidigare generationer av ornitologer på grund av att den är så lik alptrasten, säger Per Alström.

Hela studien kan läsas på http://dx.doi.org/10.1186/s40657-016-0037-2

Fyra fågelarter upptäcks varje år

Under de senaste 50 åren har cirka 200 nya fågelarter upptäckts i hela världen, varav den överväldigande majoriteten lever i Sydamerika.

Före upptäckten av Himalayatrasten har i Indien endast tre fågelarter upptäckts efter självständigheten 1947.

I Kina är Himalayatrasten den 13:e för vetenskapen nya fågelarten sedan 1950. Sex av dessa har upptäckts av Per Alström och hans forskarkollega Urban Olsson.

Hittills har Per Alström varit med om att upptäcka sju fågelarter. Därmed är han med på tio-i-topp-listan över personer som beskrivit flest fågelarter i världen under de senaste 50 åren, och den som beskrivit näst flest fågelarter i Asien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om