Att låta blodbadet i Ukraina fortgå utan någon annan reaktion än diplomatiska uttalanden, är knappast längre möjligt. Europeiska investeringsbanken har avbrutit sina aktiviteter i Ukraina och USA säger sig ha upprättat en lista på personer som kan drabbas om sanktioner införs.
Förvisso kan man orsaka mycket obehag för president Janukovytj och hans närmaste anhängare genom att stoppa viseringar till EU eller USA och frysa ekonomiska tillgångar. Men straff är ingen strategi. Däremot kan sanktioner spela en roll för att förändra maktbalansen i landets ledning.
Ukrainas maktelit är inte enhetlig och Janukovytj är knappast en rysk marionett. Snarare förefaller presidenten vara en person som först och främst är intresserad av sin egen ekonomiska vinning. Han har böjt sig för maktspråk från Ryssland, i föreställningen att han då kan sitta kvar i säkerhet och fortsätta att utnyttja presidentskapet till sin egen fördel. Något motsvarande maktspråk från annat håll har han hittills inte mött.
Janukovytjs parti, Regionernas parti, är inget totalitärt parti av det gamla kommunistpartiets typ utan en koalition av ekonomiska särintressen som hoppas på att gynnas av närheten till presidenten. I den korrupta miljö som den ukrainska politiken utgör styrs mycket av så kallade oligarker, alltså personer som genom att skickligt utnyttja de möjligheter som sovjetsystemets sönderfall skapade kunde bygga upp stora förmögenheter och företagsimperier. Några av dessa är i opposition mot Janukovytj, andra har hittills stött honom.
Flera analytiker pekar på oligarkerna som en möjlig nyckel till att lösa upp situationen. Om de oligarker som stöder Janukovytj riskerar att få sina tillgångar i västvärlden frysta så kan priset för fortsatt samröre med presidenten bli högt. Och i så fall kan stödet för presidenten dras tillbaka och förutsättningar för en ny parlamentarisk majoritet skapas. Riktade sanktioner som inbegriper dessa finansfurstar och som kopplas ihop med löften om ekonomisk nödhjälp om en ny regering bildas skulle i så fall kunna vara den åtgärd som förändrar spelets förutsättningar, skriver forskaren Orysia Lutsevytj vid Chatham House i London i Financial Times.
I en hel del kommentarer de senaste dagarna anas en uppgivenhet inför möjligheterna att påverka Janukovytj. Men om presidenten inte är en enkel marionett utan snarare en opportunist som är rädd om sitt eget skinn så kan ett beslutsamt mottryck mot det som länge utövats av Vladimir Putin få effekt. Och hur envis Putin än är när det gäller att ta kontroll över denna före detta sovjetrepublik så kan inte heller han styra den ukrainska befolkningen.
Med totalt 50 dödsoffer i går eftermiddag och ett växande raseri både i östra och västra Ukraina är det inte säkert att lugnet kan återställas ens med aktiv rysk hjälp.