Det skulle till en början ge fem lägenheter till hemlösa. Tanken, som beskrivs i ett pressmeddelande från kommunen, var att säkerställa den grundläggande rätten till en bostad och på så sätt öppna möjligheten för insatser mot missbruk och skulder. I kommunens pressmeddelande står att den här modellen, bostad-först, varit framgångsrik där den testats: de hemlösa har fått det bättre och modellen spar pengar.
Nu har det gått precis ett år sedan kommunstyrelsens ordförande Fredrik Ahlstedt (M) gick ut med nyheten. Nu skjuts bostad-först på framtiden. Det finns inte pengar.
– Vi har minus i kassan och måste avvakta, tyvärr. Vi måste använda våra pengar klokt, och det är inte klokt att starta en massa nytt då, säger Stig Rådahl (M), ordförande i nämnden för hälsa och omsorg som fick uppdraget att utreda bostad-först.
Men är det då inte klokt att satsa på en modell som ger besparingar på sikt?
– Jo, det är det väl egentligen. Och det är vår uppriktiga mening att göra det när ekonomin vänt.
Initiativet till bostad-först kommer från Miljöpartiets Malena Ranch genom en motion i kommunfullmäktige.
– Det här är ett enormt slöseri med skattepengar. Om man investerar i de här lägenheterna gör man sin budget en stor tjänst, och ger det stöd till de hemlösa som de behöver.
Stig Rådahl tycker det är för enkelspårigt att bara tala om bostad-först.
– De här problemen löses inte bara med en insats. Vi har flera goda lösningar.
Vilka är kommunens andra lösningar?
– Vi har våra härbärgen, och vi har talat om en satsning på vad vi kallar för ett halvvägshus.
Men vare sig halvvägshuset eller bostad-först finns. Då är väl härbärgesplatserna er enda lösning i dag på hemlösheten?
– Ja, än så länge. Men det är en god lösning, ingen behöver sova ute i Uppsala som inte vill.
En som upprörs över Stig Rådahls uttalanden är vänsterpartisten Liza Boëthius, socialsekreterare med många års yrkeserfarenhet av missbrukar- och hemlöshetsfrågor. Hon har som politiker i Nämnden för hälsa och omsorg länge arbetat för att kommunen ska satsa på ett så kallat halvvägshus. Det är den inats som enligt henne fungerar allra bäst när det gäller att hjälpa hemlösa och missbrukare. I dag arbetar hon själv med en sådan verksamhet inom Gävle kommun. Ett halvvägshus beskriver hon som en långsam inskolning i verkligheten, till eget boende och sysselsättning, med missbruksproblemet i fokus.
2010 avsatte alliansen pengar för ett halvvägshus i Uppsala kommun. Men än har det inte blivit något.
– Det är skandal att det här skjuts upp hela tiden.
Hemslöheten tas inte på allvar, menar Liza Boëthius.
– Jag är så upprörd och less på att vi inte kommer vidare i detta. Alliansen är nöjd med hur det är, man ger de hemlösa möjlighet till lite nattvila med mat, men tar inte tag i huvudproblemet, deras missbruk.
Det var kommunstyrelsens ordförande Fredrik Ahlstedt (M) som för ett år sedan i kommunens eget pressmeddelande kommenterade beslutet att bostad-först skulle utredas. Han vill inte säga att han är besviken på att det nu skjuts upp.
– Kan det här prioriteras vore det bra, men jag vet att de har det kärvt och vänder på varje sten.
Men beslutet har ju tagits av kommunstyrelsen, borde ni inte skjuta till de pengar som krävs?
– Vi har inte mer pengar.