Satsningar på järnväg kan dras in
Utbyggnaden till dubbelspår och tunnel i Gamla Uppsala kan komma att strykas. Samtidigt kan det bli fler filer på E 4 mellan Stockholm och Arlanda.
Riksdagsledamoten och Uppsalabon Helena Leander (MP) reagerar däremot starkt på den preliminära lista över nyinvesteringar som Banverket och Vägverket har arbetat fram. Listan för hela Sverige innehåller nämligen fler väginvesteringar än järnvägsprojekt.
- Det är inte klokt att man satsar på vägar och stryker järnvägar. Om vi ska möta klimatförändringarna så måste vi i stället flytta över mer människor och gods till järnvägen, säger hon upprört.
En annan del i de preliminära uppgifter som kommit ut är att man vill satsa på Dalabanan med fler tåg och minskad restid. Utredningsarbetet inleds nu under våren med en förstudie om tänkbara åtgärder på sträckan mellan Uppsala och Borlänge. I studien ska Banverket också utreda möjligheterna till uppehåll med regionaltåg i Vänge, Järlåsa och Vittinge.
På Banverkets presstjänst säger man att uppgifterna om prioriteringarna än är i ett mycket tidigt skede.
- Det stämmer att vi arbetar med åtgärdsplaneringen, men uppgifterna ska ses mer som ett arbetsmaterial än som en färdig utredning, säger Dennis Josefsson på Banverket.
Närmast ska förslagen ut till de berörda regionerna och här har man fram till maj på sig för att säga sitt.
Planerna gäller vad som ska prioriteras inom den budget som regeringen har lagt till infrastruktursatsningar. Som mest kommer det att finnas 30 miljarder kronor till nyinvesteringar för åren 2010-2021.
Varken någon ansvarig på Banverket eller Vägverket vill i dag kommentera enskilda förslag, men man anser att det finns behov på båda håll.
E 4 mellan Stockholm och Arlanda korkas exempelvis ofta igen i rusningstrafik. Detta trots att man nyligen har byggt ut vägen till sex filer på vissa sträckor.
Hur bred kan en motorväg bli?
- I princip kan man göra motorvägar hur breda som helst, fast det är det inte tal om här. Vi har pratat om att bygga sex filer på hela sträckan, men det är något som inte alls är klart och det är bara på diskussionsstadiet, säger Christer Ageback, chef på Vägverkets Stockholmsregion.
Erik Weiman (M) är ordförande i förhandlingsdelegationen vad det gäller Citybanan. Han anser inte att prioriteringarna i den preliminära listan är felaktiga.
Är du inte besviken över att dubbelspåret och tunneln i Gamla Uppsala inte står med?
- Nej, det är bra att satsningarna på Citybanan ligger i ett eget spår. Och jag är helt övertygad om att vi kommer att få pengarna. Jag har varit in till näringsdepartementet i dag och talat med dem om det här, säger Erik Weiman.
Han menar att om Uppsala-, Örebro-, Västmanland- och Sörmland län hoppar av som medfinansiärer till Citybanan så kommer bygget genom Stockholm inte heller att bli av och det tror han inte att regeringen vill riskera.
- I gengäld för våra investeringar på två miljarder kronor har vi fått löfte om bland annat dubbelspår i Gamla Uppsala. Dubbelspåret kommer att bli av, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!