Satsningen: 36,9 miljoner till lågstadiet

Uppsala kommun får 36,9 miljoner kronor av staten för att förstärka insatserna inom skolans lågstadium. Det innebär 65 nya tjänster, varav 50 lärare.

Presskonferens om lågstadiesatsning på måndagen.

Presskonferens om lågstadiesatsning på måndagen.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2015-12-14 12:10

Uppsala kommun får 36,9 miljoner kronor av staten för att förstärka insatserna inom skolans lågstadium. Det innebär 65 nya tjänster, varav 50 lärare.
Pengarna är en del av regeringens satsning på de lägre årskurserna. Totalt får landets kommuner dela på två miljarder kronor.

– Vi ansökte om att få 36,9 miljoner kronor och fick det. Det gör det möjligt för skolorna att anställa mer personal som kan avlasta lärarna så att de får mer tid i klassrummet och kan gör det de är bäst på, att undervisa. Det ökar också möjligheterna att ha mindre undervisningsgrupper, säger Caroline Andersson (S), ordförande i utbildningsnämnden.

Pengarna går uteslutande till så kallade F3 skolor, alltså skolor med klasser från förskoleklass till årskurs tre. Totalt 47 sådana finns i Uppsala kommun. De får del av pengarna utifrån antal elever.
– Av de 65 nya tjänsterna kommer 50 att vara lärare, förskollärare och olika former av speciallärare. Femton tjänster blir annan personal, exempelvis vaktmästare. Men skolorna bestämmer själva hur de vill anställa. Det är viktigt att kunna förstärka insatserna på lågstadiet. Då slipper vi lappa och laga på gymnasiet för att eleverna inte fått sina basfärdigheter, säger Birgitta Pettersson, utbildningsdirektör.

Paketet presenterades på Hågadalsskolan i Eriksberg vars lågstadium har 230 elever. Skolan får en miljon kronor av pengarna. De kommer att användas för att anställa en vaktmästare och en fritidspedagog som ska jobba som extra resurs på skolan.
– Det här innebär att lärarna kommer att kunna koncentrera sig mer på sin undervisning. Det är väldigt viktigt för oss med en vaktmästare som kan ta hand om arbetsuppgifter som lärarna i dag gör. Det kan handla om att byta glödlampor, ta hand om varor som levereras till skolan, hjälpa till med teknik och andra praktiska saker, säger rektor Mona Granqvist.

Vaktmästaren kommer också att finnas naturligt på skolan bland eleverna under dagen, det är viktigt som en vuxen resurs
Fritidspedagogen gör det möjligt för lärarna att undervisa i mindre grupper när det behövs.

Pengar från staten täcker dock bara ett år, och måste sökas på nytt för 2017

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om