Intill väg 706 mot Viksta ligger stora tunga trädgrenar på marken. De har sågats itu och flyttats av räddningstjänsten. Det var i förra veckan, utan något särskilt blåsväder, som grenarna dunsade ner på vägen. Ingen kom dock till skada när grenarna föll.
– Trädet väger väl 700-800 kilo per kubikmeter. Ett sådan tär inte kul att få i huvudet, säger Pelle Mård och tittar upp mot resten av det höga trädet som står kvar på andra sidan vägen.
Sätuna allé har en historia på flera hundra år och består av bland annat ask, lön, lind och alm. Många av almarna är höga och ståtliga, men Pelle Mård har konstaterat att ett 40-tal almar har insjuknat och börjat tappa sina grenar. På senare tid har det varit flera incidenter då tunga grenar fallit till marken. Än så länge har ingen skadats, berättar Pelle Mård, men i bolaget Sätuna Herrgård där han arbetar oroar man sig för framtiden.
– Det skulle kunna ske en olycka. Här cyklar ju folk, och ungar går till skolan längs den här vägen.
Tidigare var det herrgården som skötte om träden, men sedan flera år tillbaka är det myndigheternas sak att ta ställning till avverkning. Allén ligger nämligen på allmän väg.
Han berättar att han sedan 2005 varit i kontakt med länsstyrelsen och Vägverket, numera Trafikverket. Trafikverket har ansvar för en eventuell avverkning, men den måste först godkännas av länsstyrelsen.
– Trafikverket måste först ansöka hos länsstyrelsen om dispens från det generella biotopskyddet, säger länsstyrelsens naturvårdshandläggare Anna Jakobsson.
Om det är en krisartad situation och boende hör av sig brukar länsstyrelsen skynda på med prövningen av en sådan ansökan, berättar hon.
– Men vi har ingen sådan ansökan från Trafikverket.
Svevias Tierpskontor, som tidigare var en del av Vägverket produktion, har gjort en inventering av Sätuna allé och konstaterat att elva träd är döda och fyra sjuka. Det berättar platschefen på Svevias Tierpskontor, Claes Vahlgren.
– Vi gör en inventering varje år. Rapporten går till Trafikverkets kontor i Eskilstuna och miljökonsulterna där. Sedan tar de upp ärendet med länsstyrelsen.
Varför har inget hänt sedan inventeringen?
– Det får du fråga Trafikverket om. Jag kan inte göra något förrän jag får en beställning om avverkning.
Fredrik Brokvist, enhetschef vid Trafikverket, säger att Sätuna trädallé är ett framtidsobjekt för restaurering.
– Just nu står den inte högst på vår åtgärdslista.
Fredrik Brokvist säger att han inte känt till Pelle Mårds uppgifter om att trädgrenar rasat över vägen i år.
– Då får vi titta på det här och ta kontakt med honom. Vi kan akut ta ned trafikfarliga träd och samråda med länsstyrelsen i efterhand.