Saturnusmåne analyseras av Uppsalaforskare
Nu är de första resultaten klara från de mätningar som gjorts från rymdfarkosten Cassini när den passerat Saturnus måne Titan. Från månens atmosfär sker ett ständigt utflöde av partiklar. Men i den bildas också komplicerade organiska molekyler som faller ner över månytan.
I den ledande vetenskapstidskriften Science redovisar han och hans kollegor i dag fredag de allra första resultaten från de mätningarna som gjorts de två gånger Cassini hittills passerat Titan sedan farkosten i slutet av juni förra året påbörjade sin omloppsbana kring Saturnus.
Mätningarna har gjorts med ett i Uppsala utvecklat specialinstrument, i ena änden försett med en kulformad sensor av metallen titan (!). Under de cirka 20 minuter Cassini varje gång befunnit sig i närheten av Titan har instrumentet registrerat uppgifter om den elektriskt laddade gasen i månens yttre atmosfär, bland annat dess temperatur, hur tät den är och hur snabbt den rör sig.
— I viss mån har vi också fått ny information om dess fascinerande kemi. I reaktioner mellan kväve och metan bildas komplexa kolväteföreningar som faller ner över månytan, säger Jan-Erik Wahlund.
Att det bildas organiska föreningar är en förutsättning för att liv ska kunna uppstå. Det är också det kanske viktigaste skälet till varför forskarna är så intresserade av vad som händer i atmosfären kring Titan.
I likhet med jordens atmosfär består atmosfären kring Titan till största delen av kväve.
— Det som gör Titans atmosfär så intressant är att den, trots frånvaron av syre, är mycket lik jordens atmosfär som den såg ut när de allra första formerna av liv uppstod för nära fyra miljarder år sedan, säger Jan-Erik Wahlund.
Till skillnad från jordens atmosfär, som hålls på plats av jordmagnetismen, blir Titans atmosfär dock fortlöpande allt tunnare.
— Våra mätningar visar att det från Titans atmosfär hela tiden sker ett utflöde av partiklar. Det rör sig inte om mer än några kilo per sekund, men innebär att Titan om några hundra miljoner år kommer att ha förlorat en stor del av sin nuvarande atmosfär, säger Jan-Erik Wahlund.
Även om mätningarna kan komma att ge helt ny information om de allra första stegen vid livets uppkomst finns inga förutsättningar för liv på Titan, eftersom atmosfären saknar syre och månytan är alldeles för kall, minus 180 grader.
— Men man kan inte utesluta att det finns någon form av liv under isen i Titans vattenoceaner. Tyvärr kan förmodligen varken Cassini eller månlandaren Hugyens ge svar på denna spännande fråga, säger Jan-Erik Wahlund.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!