Scouter prövade kalla bad

De flesta långfärdsskridskoåkare vet hur viktig säkerhetsutrustningen är. På lördagen fick scouter från Wasakåren pröva hur det är att använda isdubbarna på riktigt.

Foto: Johan Heimer

Uppsala2019-02-02 21:30

– En viktig del i den här övningen är att få bort rädslan. Det är kallt när man ramlar i, men när man kommit upp inser man att det inte var så farligt, säger Magnus Flock, scoutledare som ansvarar för övningen.

I isen på sjön Ramsen vid Fjällnora har en vak sågats upp för dem som vågar.

Magnus Flock, som har en bakgrund som både militär överlevnadsexpert och professionell äventyrare, har först visat hur man gör. Själv ligger han i en stund för att visa att den första paniken släpper efter en liten stund.

– När man hamnar i det kalla vattnet komprimeras blodet in mot hjärtat. Det är väldigt individuellt hur det påverkar olika personer. Vissa kan inte prata på en lång stund, andra påverkas inte lika mycket, berättar han.

Sen gäller det att ha sinnesnärvaro nog att vända sig om och försöka ta sig upp åt samma håll som man kom ifrån, där vet man att isen håller. Man sparkar med fötterna för att ligga mer vågrätt i vattnet, och hugger tag med isdubbarna uppe på isen och drar sig upp.

Scouterna som ska testa isvaksövningen den här dagen är i olika åldrar mellan 9 och 16 år. Totalt är det 17 stycken som vågar sig ner i vattnet.

Mattias Borg, 8 år, är en av dem.

– Det var läskigt, men en god känsla på samma gång. Jag gillar kyla. Men här var det väldigt mycket kyla, säger han efter att han fått på sig varma kläder.

Kompisen Edvard Lindroos, även han 8 år, tvekade lite först, men vågade sig i även han.

– Det var jätteläskigt. Det var så kallt att jag inte kunde prata, berättar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om