Sverigedemokraternas gruppledare, Simon Alm, hävdar att han har tagit del av en rad "larm" om att lärare bedriver privat politisk åsiktsbildning på lektionstid. Han ska ha fått flera e-postmeddelanden varav ett från en mamma vars dotter i mellanstadiet ska ha kommit hem och berättat hennes SO-lärare ska ha sagt: "jag kan säga något bra om alla partier utom SD för de är rasister". Modern klagade, enligt Simon Alm, anonymt till rektorn. Men skolan förnekade att någon privat åsiktsbildning skulle ha skett.
Under måndagen ville Simon Alm, ställa en interpellation till utbildningsnämndens ordförande Caroline Hoffstedt (S) där han undrade hur hon ser på att lärare använder sin auktoritet för att utöva privat åsiktsbildning på lektionstid, och vad Uppsala kommun gör för att undvika det.
Fullmäktiges ordförande, Carl Lindberg (S), stoppade dock interpellationen med motiveringen att det inte är en fråga för fullmäktige. Han hänvisade till kommunallagens 5 kapitel 49 paragraf.
– Lärarna och skolan ska följa skollagen och läroplanen som fastställs av staten. Det är självklarhet och inte en fråga att diskutera för fullmäktige, säger Carl Lindberg.
Hela fullmäktiges presidium stod bakom förslaget att avslå interpellationen. Carl Lindberg hade dessutom konsulterat kommunens jurister som givit klartecken för att allt var enligt lagen.
– Den som är missnöjd med hur undervisningen bedrivs ska kontakta rektor eller vända sig till Skolinspektionen. Om Skolinspektionen efter det ger kommunen kritik så är det en annan sak, säger Carl Lindberg.
Någon debatt i frågan tilläts inte, också det med hänvisning till kommunallagen. Simon Alm försökte ändå men fick avbryta.
– Lagen är kristallklar på den här punkten, sade Carl Lindberg varefter fullmäktige röstade för att inte ta upp interpellationen.
Simon Alm anser inte att det är rätt.
– Det är väldigt bekvämt att skjuta ifrån sig en känslig fråga på det här sättet. Jag anser att vi ska kunna debattera det här även om Skolinspektionen har ansvaret. Vi finansierar skolan med många miljarder årligen och då tycker jag det är relevant hur resurserna används. Vi kan ställa krav på våra egna skolor att agera opartiskt. Då kan vi också diskutera det, säger han.
Hur stort är problemet?
– Jag har blivit kontaktad ett antal gånger, men hur utbrett det är har inte kartlagts. Det är känsliga frågor. Skolan ska inte vara en åsiktsaktör utan agera opartiskt. Det är tråkigt att fullmäktige lägger locket på så här, säger Simon Alm.