Se upp för bananen!
Det började med en hemsida i Örebro för några år sedan och nu är tusentals människor i Sverige engagerade i den organiserade leken Deathgame. På Rosendalsgymnasiet i Uppsala kör man nu en egen variant under namnet Maffiaspelet. Kaktus åkte dit och hamnade mitt i stridens hetta bland speglar och bananer.
Kerstin Nilsson är med i elevrådet och hon är ansvarig för skolans Maffiaspel.
Idén kom från en elevrådskonferens och spelet startades för att eleverna ska få något annat kul att tänka på i skolan än bara plugg och läxor.
- Det verkade som en kul grej och det är roligt att något annat händer än bara gamla vanliga skolan, säger Kerstin Nilsson.
- Jag tog sedan upp det på elevrådsmötet och alla tyckte att det var en bra idé, det är många elevråd på skolor som har kört just den här leken.
Kerstin Nilsson bildade en grupp med sex personer, maffiagruppen, som skulle bestämma regler och hålla i det hela.
Leken går ut på att hålla sig levande så länge som möjligt (något som inte är så brutalt som det låter). Alla som vill vara med skriver upp sig på en lista och av den listan gör maffiagruppen en ordning där alla deltagare har någon före och någon efter sitt namn på listan.
- Sedan gjorde vi kuvert och skickade till alla deltagare. I kuvertet stod det ett namn på den person som man ska döda, säger Kerstin Nilsson.
- Man kan döda på flera olika sätt, till exempel så kan man skjuta någon med en banan, eller så kan man ta tre smygkort på personen under en dag. Man kan även salta vattnet i matan utan att personen märker det och dricker upp vattnet! Men det vanligaste är att skjuta med banan, säger Kerstin Nilsson.
För att skydda sig kan man ha med sig speglar och hålla upp, då klarar man sig från skotten från bananen. Och ju fler speglar man har desto säkrare blir man eftersom en banan motsvarar en spegel.
- Sedan finns det en regel som säger att man inte får döda någon på lektionstid, leken ska inte störa skolarbetet, säger Kerstin Nilsson allvarligt.
Några som är med i leken är Mikaela Sandahl och Gordon Sonesson och de är båda två levande ännu. Gordon Sonesson är nog den som dödat flest tror han, han har dödat fem stycken redan.
- När man har dödat den man fått på sin lapp får man den personens lapp i stället. Och jag har varit ganska bra på att skjuta med bananer, säger Gordon Sonesson med ett leende.
- Jag har det lite svårare, för den jag ska döda skyddar sig. Nu vet han att det är jag som är ute efter honom så han håller sig undan, säger Mikaela Sandahl.
Varför väljer man att delta i leken?
- Pengarna. Den som vinner leken, alltså den som är sist kvar och får sitt eget namn på lappen efter att man dödat en person, får en pokal och 500 kronor. Men även den som dödat flest får 500 kronor, så har man tur kan man ju alltså få 1000 kronor, säger Gordon Sonesson.
- Jag valde att vara med för att det verkade som en kul grej, något annorlunda än bara vanliga skoldagar. Det är ganska underhållande att döda med bananer, berättar Mikaela Sandahl.
- Det är jobbigast när man ska äta och står i matkön, fortsätter hon.
- Ja, man måste vara på sin vakt hela tiden och ha speglarna med sig, säger Gordon Sonesson.
Rektor Olle Bergh på Rosendalsgymnasiet har godkänt att elevrådet arrangerar leken.
- Vi har haft en del synpunkter på reglerna för att skala av det här uttrycket med "att döda" och för att det ska bli lite lugnare i skolan.
Det är första gången som Rosendalsgymnasiet anordnar något liknande och Olle Bergh utesluter inte att det blir fler gånger.
- Syftet med den här leken är att lära känna varandra. Det har hållit på någon vecka nu och det har varit väldigt trevligt, säger han.
Dessutom verkar leken vara bra för skolkafeterian. Bananförsäljningen har ökat med 100 procent berättar Catharina Wesström som jobbar i cafeterian.
När vi sedan säger hej då och går mot utgången är det lika lugnt som när vi kom, elever med läxor och datorer. Men rätt som det är får man se någon komma gåendes med en banan och då är det bara att skynda sig därifrån.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!