Sena avtal drabbar föräldralediga

Föräldralediga kan förlora tusentals kronor på försenade lokala löneavtal. Flera kollektivavtal saknar ekonomiskt skydd för föräldralediga under förhandlingsperioden. Vårdförbundet är dock ett undantag.

Uppsala2008-08-14 01:01
Tiden mellan ett lokalt löne­avtals giltighet och den tidpunkt då det undertecknas kan vara många månader. Arbetsgivare väljer oftast att inte betala ut eventuell löneökning förrän det lokala avtalet är undertecknat, och de anställda brukar då i stället få löneökningen retroaktivt.

Men de som är sjukskrivna eller föräldralediga riskerar att missa hela den retroaktiva löneökningen. Försäkringskassan räknar nämligen den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI), som också ligger till grund för föräldrapenningen, från det datum det lokala avtalet undertecknas, i stället för från det datum då löneökningen börjat gälla. En segdragen lokal löneförhandling kan därför drabba föräldralediga ekonomiskt.
- Sjukskrivna och föräldralediga går miste om stora belopp om lokala förhandlingar drar ut på tiden, säger Maud Skogvard, som är expert på SGI på Försäkringskassan.

Om till exempel ett lokalt löneavtal undertecknas först sex månader efter att avtalstiden börjat löpa kan den som fått en månatlig löneökning om 1 000 kronor och är föräldraledig gå miste om 4 800 kronor just på grund av att löneavtalet undertecknats sent.

Trots att flera fackförbund anser att detta är en viktig fråga finns bara en handfull kollektivavtal som täcker inkomstbortfallet, genom att arbetsgivaren förpliktigas att betala den missade intäkten.
- Jag känner inte till att något av våra hundratal förbund har ett sådant skydd, säger Kristina Fanberg, förhandlingssektionschef på Unionen.
- Men detta är absolut inte en oviktig fråga. Det är inte omöjligt att den dyker upp i nästa avtalsrörelse, men ännu är det för tidigt att säga.

Vårdförbundet har sedan gammalt en uppgörelse med den landstingskommunala sektorn som skyddar föräldralediga och sjukskrivna från bortfallet av retroaktiv löneökning, vilket får effekt för de många sjuksköterskor i landet som fortfarande inte fått en lokal lönerevision. Det innebär att de sjuksköterskor som är föräldralediga eller sjukskrivna kan räkna med att få hela löneökningen retroaktivt från 1 juni i år då avtalet började gälla.
- Vi har inte haft några problem med att personer mister retroaktiv lön på grund av föräldraledighet, säger Agneta Wiberg, avdelningsordförande i Vårdförbundet i Uppsala.
- Jag uppfattar det som att Uppsala läns landsting och Uppsala kommun sköter detta bra.

Vårdförbundet i Uppsala län inleder förhandlingar igen 1 september. För Vårdförbundet har det varit viktigt att få in ett skydd mot bortfallet av retroaktiv löneökning.
- Vi har många kvinnor i förbundet och det är fortfarande så att kvinnor oftare är föräldralediga, säger Lisbeth Löpare Johansson, vice förbundsordförande i Vårdförbundet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om