Livsmedel. Sex personer ingår i livsmedelsteamet som har som mål att konsumenterna får säkra livsmedel och korrekt information.
De kontrollerar de större butikerna två gånger per år och mindre butiker en gång per år. Några butiker kontrolleras med tre års mellanrum.
- Antalet besök kan också variera, beroende på om vi planerat korta eller långa inspektioner. Stora butiker med avancerad hantering får mer kontrolltid än de mindre, som kanske bara har förpackade produkter, säger miljöinspektören Lena Slotvitskaja.
Sex affärer kontrollerade
Under augusti månad kontrollerade teamet sex livsmedelsaffärer i Sigtuna kommun. Allvarliga avvikelser noterades i två affärer. En av dem fick anmärkning redan år 2012. Därmed kontrolleras dessa affärer extra under året.
Teamet följer Livsmedelsverkets vägledning för offentlig kontroll. Det finns en lista med 15 olika saker de kollar, bland annat lokalen, säker hanteringen av livsmedel, rengöring, temperatur, personlig hygien och information till kunder.
- Vi gör en visuell bedömning på plats, intervjuar personal, och ibland kompletteras kontrollen med provtagning. Dessutom kan en kontroll innebära granskning av butikens dokumentation, säger Lena Slotvitskaja.
De flesta besöken är oanmälda.
Sigtunabygdens reporter hänger med vid en inspektion på Willys, en av affärerna som besöktes i augusti och fick godkänt.
Jag ombeds ta på sig en vit rock. Hade det varit en kontroll av oförpackad livsmedelshantering vid till exempel en delikatessdisk så skulle skoskydd och hårskydd också vara nödvändiga.
- Det är viktigt att vi byter om och tvättar händerna, säger Lena Slotvitskaja och tar upp sin handsprit.
En i taget tar hon upp delarna i sin utrustning: bland annat termometern för att mäta temperaturen på den förpackade korven, samt en ficklampa för att kika om utrymmet under och ovanför hyllorna är rena och fria från dammråttor.
- Mat, fett och rester kan samlas på dessa platser och kan locka till sig skadedjur. Det är bra att leta efter signaler på skadedjur. Kackerlackor gillar att krypa på hyllorna i torrförråd, säger hon.
De flesta mataffärer som kontrollerades under augusti fick avvikelser på grund av smutsigt golv eller att personalen inte hade hårskydd vid delikatessdisken.
Men i de två mataffärer där mer allvarliga avvikelser hittades var det dåligt städat på lagret och i charken. Personalen kunde inte redogöra för bäst-före-datum på produkterna. Och det hittades livsmedel med utgånget datum.
En utan anmärkning
Lunda Livs är den enda mataffären i kommunen som är helt utan avvikelser i år. Tidigare fick Livsmedelteamet stänga en verksamhet med förbud om att sälja produkt på grund av att affären saknade svensk märkning på utländska produkter. Så fort affären klarade kravet fick de berörda varorna säljas igen.
För något år sedan fick två restauranger, belägna i Rosersberg och Arlanda, tillfälligt stänga på grund av att det var för smutsigt. Efter att ha städat grundligt fick de öppna igen.