Sexbrott mot barn blir vanligare
Anmälningar om våldtäkter och sexuella övergrepp på barn blir allt vanligare. Den senaste tiden har en rad pedofilfall avslöjats i Uppland. Vid Uppsalapolisen arbetar man för att fler poliser ska lära sig den svåra uppgiften att utreda sexbrott mot barn.
Pia Byhlin vid Uppsalapolisen tror att det begås fler sexövergrepp mot barn nu än för 20 år sedan.
Foto: Pelle Johansson
Pia Byhlin är kommissarie och samordnare för verksamheten vid Barnahuset i Uppsala, där förhören med barn som misstänks ha utsatts för sexbrott sköts. Hon håller inte längre själv i förhör, men har lång erfarenhet av sexbrottsutredningar. Hon tror att ökningen de senaste 20 åren är en kombination av att det funnits ett stort mörkertal och av att fler övergrepp begås nu.
- Möjligheten att begå brott är större nu. Nu går det till exempel att hitta sex med barn på nätet om man verkligen är ute efter det. I och med att barnpornografin har ökat så finns det en marknad för de sexuella övergreppen på ett annat sätt än tidigare, säger hon.
När Pia Byhlin på mitten av 1980-talet skulle göra sin första utredning där en flicka var utsatt för sexuella övergrepp i hemmet fanns det inga utarbetade rutiner för hur man skulle arbeta.
- Jag hade ju ingen aning om hur jag skulle utreda det där. Jag kollade hur man hade gjort förut och när jag tittade efter såg jag att de flesta sådana utredningar hade lagts ned, säger hon.
Pia Byhlin beskriver det som att polisen vaknade vid ungefär samma period. De första internutbildningarna hölls och utbildningarna har sedan utvecklats och blivit bättre med tiden.
- Vårt mål i Uppsala län är att vi ska ha tio poliser som är utbildade på att hålla i den här typen av utredningar och de poliserna är nu på gång eller redan klara. När vi kom i gång med Barnahuset förra hösten sade vi att det är ett minimum. Arbetar man med sådana här utredningar måste man kunna få gå ned i tempo i bland eller göra annat, säger hon.
Det som krävs för att bli en bra utredare av sexbrott mot barn är enligt Pia Byhlin att man samtidigt som man har en närhet till barnet måste ha distans.
- Man ska skapa trygghet och tillit för barnet och visa att man tror på vad barnet säger samtidigt som man måste vara objektiv. Det är ett jättesvårt arbete, säger hon.
I regel är det samma utredare som sedan förhör den misstänkte.
- Jag brukar se det som en fördel. Då har man med sig barnets berättelse och kan använda den i förhöret. Men samtidigt är det inte alltid det går att ha samma förhörsledare. Man kan ha blivit så berörd av barnets berättelse att man inte är lämplig att hålla i förhöret med den vuxne. Vi är ju inga robotar, säger Pia Byhlin.
Förövarna beskriver hon som personer som kan komma från alla håll i samhället.
- Det spelar ingen roll vad de tillhör för samhällsklass, vad de har för yrke, religion och egentligen inte kön heller. Det de har gemensamt är att de alla har någon form av känslomässig störning. Det är ju inte vem som helst som begår sådana här brott.
Pia Byhlin tycker att polisen har kommit en god bit på väg i sitt arbete med att utreda sexbrott mot barn. Inrättandet av Barnahuset, där polisen kan samarbeta med bland annat socialtjänsten på ett bra sätt, nämner hon som ett exempel. Och hon poängterar att vikten av att alla som arbetar med barn uppmärksammas på att de är skyldiga att anmäla om något inte står rätt till.
- En femåring går ju inte själv och knackar på dörren till socialförvaltningen och säger att den vill göra en anmälan, menar hon.
Vid Barnahuset har man gått ut aktivt till skolor och andra ställen och informerat om sin verksamhet. Lasse Dahlén, socialarbetare och Barnahusets andra samordnare, tror att det kan vara en förklaring till att fler anmälningar har gjorts det senaste året.
- Sedan har man från socialtjänstens sida blivit bättre på att tänka i de här banorna, att när det är stora problem i en familj så bör man också ställa indirekta och direkta frågor om sexuella övergrepp. Det börjar bli bättre där, men det är inte tillräckligt än. Vi skulle kunna bli ännu bättre på att ställa den här typen av frågor och upptäcka övergrepp, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!