Saima Ishtiak kom till Märsta för två år sedan. Hon har läst svenska på SFI i ett och ett halvt år.
- Det är många elever i klassrummen. Varje dag får vi byta till olika klassrum beroende på hur många vi är, säger hon.
Något som Gunilla Hjelm håller med om. Hon är pensionerad lärare som arbetat 15 år på SFI och som fortfarande rycker in pensioneringen till trots.
- Vi får större och större grupper. Förr hade vi inte mer än 20 i varje klass men i dag kan vi ibland ha 30 till 35 elever i en klass, säger hon.
Enligt Kerstin Korpas, biträdande rektor för SFI sedan två månader tillbaka, började problemen redan hösten 2012.
- Vi har en ökad invandring och den känner vi av. Just nu tänker vi hej vilt på alla typer av lösningar, vi måste tänka om och organisera om för att effektivisera, säger Kerstin Korpas
Enligt Korpas förs diskussioner på flera olika plan. Dels hur lokalfrågan kan lösas mer akut, lärarfrågan är ett annat problem och dessutom har regeringen och utbildningsdepartementet gett i uppdrag att få ut så många som möjligt i arbete för att öka genomströmningen, den så kallade arbetslinjen. Av den anledningen är också en ny praktiksamordnare anställd som arbetar direkt gentemot arbetsplatser och man har ansökt om statligt bidrag för verksamheten.
- Visionen är att ha språkhandledare som kan hjälpa våra elever på plats och samtidigt kvalitetssäkra praktikplatserna, säger Kerstin Korpas.
Längre och mer återkommande praktikperioder skulle också lösa en del av lokalproblemet enligt Kerstin Korpas, men akut tittar de på ändringar i scheman. Genom att till exempel lägga fler lektioner på eftermiddagar och kanske även ha kvällsundervisning.
- Det får inte bli så att trångboddheten går ut över den pedagogiska verksamheten och det är vi redan nu farligt nära. Vi har 15-20 lektionstimmar som vi har förlagda utanför våra lokaler, säger hon.