Sigtuna kan bli landets sjunde fristad för förföljda författare

Folkpartiet lämnade nyligen in en motion till Sigtunas kommunfullmäktige om att göra Sigtuna till en fristad för förföljda författare. Om partiet får som det vill blir Sigtuna den sjunde fristaden i landet och den andra i Stockholms län.

Uppsala2014-02-18 17:02

Förslag. – Det finns författare från andra delar av världen som inte får berätta om sina tankar, känslor och åsikter om politik och samhället utan att riskera livet. Det är helt oacceptabelt. Om vi har möjlighet att hjälpa dessa människor på lokalplanet så ska vi göra det, säger Pernilla Bergqvist (FP), ledamot i styrelsen för Folkpartiet i kommunen.

Ska erbjuda bostad
Att bli fristad för förföljda författare innebär att Sigtuna kommun skulle kunna erbjuda bostad under ett eller två år. Ett stipendium skulle också betalas ut för att ge författaren möjligheten att klara sig och ägna sig åt sitt författarskap. En fristad kan ta emot en ensamstående eller en hel familj, beroende på budgetens storlek.
– Författare och andra skribenter är väldigt viktiga personer i demokratiseringsprocesser i totalitära och korrumperade länder. Modiga försvarare av yttrandefrihet förtjänar allt stöd de kan få. Det passar Sigtuna kommun, som har haft en lång historia att ta emot människor som flytt från sina hemländer. Dessutom finns Sigtunastiftelsen i kommunen, en känd mötesplats för författare, säger Pernilla Bergqvist.
Men viktigast är att kunna värna det fria ordet, enligt henne.
– Yttrandefriheten är en mänsklig rättighet och en grundbult i ett demokratiskt samhälle. Sverige är faktiskt det land som har den äldsta grundlagsskyddade yttrandefriheten i världen. Den har funnits sedan 1700-talet, säger Pernilla Bergqvist, säger Pernilla Bergqvist.

Behöver skydd
Folkpartiet skrev motionen i samband med att Migrationsverket ändrat sina regler i somras, och därmed gjort det lättare för fristadsförfattare att få uppehålls- och arbetstillstånd.
Eftersom detta är en motion brukar majoriteten ha ett år på sig att ta beslut, enligt Pernilla Bergqvist. Men hon vill helst ha svaret så fort som möjligt.
– Det finns många författare, journalister och bloggare som behöver vårt skydd. Yttrandefrihetsorganisationen PEN har listat ungefär 1000 personer som antingen är hotade, fängslade eller mördade på grund av vad de skrivit. Många av dessa är mycket framstående. Förutom den demokratiska aspekten i vårt förslag skulle en fristadsförfattare lyfta kommunens kulturliv till högre höjder, säger Pernilla Bergqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om