Sigtuna Möte nobbar bobfrisyr

Vill du smälta in på höstmarknaden Sigtuna Möte så börja med att titta på Emil i Lönneberga och Madicken, för karaktärerna i dessa Astrid Lindgren-böcker är ett bra exempel på hur man klädde sig tidigt på 1900-talet, enligt Camilla Zedendahl, vd för Destination Sigtuna.

Uppsala2014-02-18 17:04

Mode anno 1912. - I Emil i Lönneberga finns alltifrån torparfolk, drängar och välbeställda borgare, säger Camilla Zedendahl.
Medan karaktärena i Emil i Lönneberga visar hur klädstilen var för folk som bor ute på landet, visar Madicken stilen för småstadsbor.
Baskläderna är långa kjolar, höghalsade blusar, gigantiska hattar för de rika och halmhattar och mindre hattar för pigor, butiksbiträden och skolfröknar.
- Det är inte svårt att hitta sådana plagg. De kan finnas i vanliga klädbutiker och det är bara att sätta ihop kläderna så de ser gammalmodiga ut, säger Maria Collin, som är en två ansvariga för Sigtuna Möte.
- Kjolen jag har på mig i dag kunde ha passat, om den bara var helt svart eller ljus. Och sen kängor. Eller träskor i svart eller naturfärg, säger Liselotte Fransson, som också är ansvarig för evenemanget.

Kvinnorna anno 1912 var ”anständiga” med långa kjolar medan flickor upp till 14 år fick visa lite ben, max 14 centimeter ovanför fotknölen.
Accessoarer som då var trendiga var broscher, trekantiga sjalar, sjaletter och hattar.
- Snygga herrar kan ha väst, vit skjorta och svarta byxor, säger Camilla Zedendahl.
- Det finns egentligen inget krav på våra besökare, fast många gillar att komma hit år efter år och klä upp sig tidsenligt. Det är försäljarna som vi ställer krav på och då brukar vi säga att de inte behöver spendera massor med pengar för det. På Myrorna finns till exempel en del gammalmodiga plagg, säger Maria Collin.
- Folkdräkter eller allmogedräkter som bönder hade på sig på högtider och söndagar går också utmärkt. För sådana dräkter har alltid funnits, säger Camilla Zedendahl.

År 1912 var Sigtuna ingen rik stad alls. Sigtuna blomstrade på medeltiden, men efter reformationen blev staden avbefolkad efter att ha drabbats av pest och krig. Från 1600-1800-talen var Sigtuna fattigt. Det var först på 1900-talet då Sigtuna väcktes till liv efter att Sigtunastiftelsen etablerades år 1917, för genom stiftelsen kom kultureliten till Sigtuna för att samlas.
- År 1912 var det mest fattiga människor som bodde i Sigtuna. Men när bönder och torparfolk, men särskilt storbönder, kom till en marknad som Sigtuna Möte hade de på sig fina kläder för att visa upp sig, säger Maria Collin.

Bobfrisyren introducerades i Paris 1909 och blev så småningom trendig i till exempel Frankrike och England. Fanns bobfrisyren i Sigtuna 1912?
- Tyvärr, Sverige var då en avkrok i världen. Det var långt bort ifrån all information om mode. På den tiden tog det två timmar bara att åka från Märsta till Sigtuna på grund av bristen på kommunikationer, säger Camilla Zedendahl och skrattar.
Så det tog många år för modet i London att komma till Sverige.

Inspirationskällor för mode och Sigtuna 1912

1. Titta på Emil i Lönneberga och Madicken.
2. Bläddra igenom boken Sigtunabilder, Hus och människor i Gamla Sigtuna av Agneta Hjorth och Anne-Marie Edéus.
3. Besök borgarhemmet Lundströmska Gården i Sigtuna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om