Sigtuna museum byggs om

KULTUR. I mars stänger Sigtuna museum för renovering. Det finns också tre olika förslag på hur museet kan byggas ut.

Uppsala2014-02-18 16:21

Sigtuna. kommer delar av Steninges keramikproduktion att ingå i den permanenta 1900-talsutställning som planeras.
– Förutom 1900-talet kommer även 1700- och 1000-talet att ställas ut, säger museichefen Ted Hesselbom.
Inflyttning är planerad till 1 november i år.

Under byggtiden ska museet ha verksamhet i bland annat Lundströmska gården och i Rådhuset.
Under många år har en utbyggnad av museets lokaler diskuterats. Inte heller nu finns beslut tagna om att bygga ut, men det finns tre förslag.
– De tidigare musei-cheferna Rebecca Nordmark och Anders Wikström har varit inblandade i arbetet, säger Ted Hesselbom.
Betongplatta

Det första förslaget är det enklaste. Det går ut på att en betongplatta gjuts ovanpå kulturlagren. På så sätt behöver inte kommunen betala för en arkeologisk undersökning.
– En platta är inte en aktuell lösning i och med att det skulle vara direkt kontraproduktivt för vår verksamhet, vårt rykte och det arv vi förvaltar. Det skulle inte se bra ut, säger Ted Hesselbom.

Alternativ två innebär ett traditionellt tillvägagångssätt med en arkeologisk utredning och därefter byggnation, vilket är tidskrävande.
Museichefen hoppas på alternativ tre.
– Det är ett helt nytt tillvägagångssätt som innebär att vi kombinerar den arkeologiska undersökningen med byggnationen. Det är ett banbrytande grepp som innebär att byggnadens form styrs av vad som framkommer. Arkitekten ska ha en underordnad roll till arkeologen. Vi måste komma ihåg att det här är en enormt känslig arkeologisk miljö.
Utgrävning visas upp

Tanken är någon form av hallbyggnad där besökare kan gå runt och titta på husrester, gränder och andra arkeologiska lämningar i marknivå.
I likhet med vikingamuseet i York i Storbritannien kan ett skede i den arkeologiska undersökningen att ”frysas”, och därmed ge en autentisk bild av dåtidens Sigtuna.

Hur själva utbyggnaden kan se ut är inte klart. Men förutsättningar finns för en halliknade byggnad med anspelning på det vikingatida hall- eller platåhus som kungen troligen lät uppföra på tomten vid 900-talets slut, förklarar museichefen.
Mycket kvar i marken

Endast en liten del av museets trädgård har undersökts av arkeologer.
Vid den senaste undersökningen 1993 påträffades en biskopsgrav från tidig medeltid.
– Det måste finnas ett politiskt och ekonomiskt mod hos politikerna för att förslaget ska bli verklighet. Det kommer inte att bli svindyrt, men det finns en viss osäkerhet om det går att genomföra.
– Visar det sig att det inte fungerar måste vi kunna avbryta för att inte förstöra de arkeologiska lämningarna, säger Ted Hesselbom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om