Sigtunas gård och torp i ny bok

”Gårdar och torp” heter en nyligen utkommen bok från Sigtuna och Haga hembygdsförening. Boken är en dokumentation av samtliga gårdar och torp i socknarna S:t Per, S:t Olof och Haga.

Uppsala2014-02-18 17:15

Bok. Bakom boken står Sigtunaborna Göran Sundqvist, Göran Källgården och Sven-Erik Mosén. En annan person som varit delaktig i faktainsamlandet är den bortgångne Per ”Uttern” Forsman.
- Det här är torp nummer ett. Det var även Olof Hartmans skrivarstuga, men det har ingenting med boken att göra, säger Göran Sundqvist och pekar på det första torpet på höger sida i Viby by när man kommer från parkeringen.

Dåligt känd
Viby by i utkanten av Sigtuna är väl dokumenterad. Men i allmänhet är vetskapen om torpen i Sigtunas omnejd dåligt känd.
Flera av de torp och backstugor som presenteras i boken är för länge sedan försvunna och bortglömda men har nu återfunnits.
Författarna har hämtat fakta från bland annat husförhörslängder och häradsekonomiska kartor. Men boken bygger även på inventeringar av jordkällare, stengrunder och andra lämningar i terrängen. Lägena är angivna med GPS-koordinater.
Av vissa torp eller backstugor återstår endast en fördjupning av marken eller barrtäckta stenrader. Andra torp är i dag bebodda.
Ett torpställe som författarna inte hittat någon information om, varken i de historiska kartmaterialen eller i husförhörslängder, ligger strax söder om Ragvaldsbo i Sigtuna och kallas för Gretas hål.
- Namnet är inte officiellt. Det var Uttern som nämnde ”Gretas hål”. Han hade snappat upp namnet från orienterarna. Vi har inte hittat någon information om platsen. Jag har en högst privat fundering om det kan vara det ursprungliga Ragvaldbo gård, som nämns på medeltiden, säger Göran Sundqvist.

Stod öde i 40 år
Ett torpställe som hade fallit i glömska och som finns medtaget i boken, är dragontorp nummer 85 på Munkholmen. Torpet låg i området där i dag Koggevägen och Solängsvägen ligger. Där bodde mellan 1743 och 1752 Pär Pärsson och hustrun Cherstin Ersdotter.
År 1856 flyttade en Anders Widholm till torpet. Han dog i kolera tre år senare och därefter stod stället öde i 40 år.
Hur många timmar som författarna totalt lagt ner på boken är oklart. Göran Källgården berättar att han under ett års tid lagt ner närmare 800 arbetstimmar.
Arbetet med inventeringen fortsätter och på sikt planeras en revidering av boken.
Författarna efterlyser gamla foton bland annat på torpen Skålgrund och Billby soldattorp.
- Två nya backstugor har påträffats efter det att boken gick i tryck, säger Göran Sundqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om