Siktet inställt på jobb

Gymnasiemässan lockade många till Fyrishov. Intresset är fortsatt starkt för teoretiska studier. En uppgång är också i sikte för yrkesprogrammen.

Populärt. Per Eklund , lärare på Katedralskolan säger att de har två sökande per plats på sina teoretiska program.

Populärt. Per Eklund , lärare på Katedralskolan säger att de har två sökande per plats på sina teoretiska program.

Foto: Pär Fredin

Uppsala2015-11-12 16:42

Videon är inte längre tillgänglig

Mässan vänder sig till de elever som går ut nian i vår och ska välja utbildning till gymnasiet i höst. En lång rad gymnasieskolor tävlade om uppmärksamheten från ett par tusen elever som besökte mässan under torsdagen.

Två av dem var Andreas Hellman och Erik Johnsson från Ärentunaskolan i Storvreta. De har bestämt sig för att läsa fordonsprogrammet på Jälla nästa höst.

– Vi gillar motorer och tycker det är kul att meka. Det bara är så och har alltid varit så. Vi vill inte gå någon teoretisk linje, säger de.

I sin klass är de ganska ensamma om valet, men de känner en hel del elever på Ärentunaskolan som också kommer att välja fordonsprogrammet.

– Men med andra varianter som plåt, säger Andreas Hellman.

Yrkesprogrammen har haft det motigt i några år. Men fordonsläraren Max Michael från Jällaskolan tycker sig känna av ett trendbrott. Fler kommer till deras monter i år än tidigare - han tror att trenden håller på att vända.

Yaara Robinson, yrkesvägledare vid Eriksbergsskolan tycker sig också se att yrkesprogrammen lockar fler i år än tidigare.

– Men det är inget jättestort intresse. Av de 75 elever som ska vidare till gymnasiet vid Eriksbergsskolan har jag träffat 60. Av dem funderar tio på att läsa ett yrkesprogram. Inget program sticker ut. Eleverna väljer ganska brett, säger hon.

Kollegan Ellinor Börjesson, från Katedralskolans barn- och fritidsprogram tror att många väljer bort yrkesprogrammen, för att de tror att de inte ger behörighet till universitet och högskola.

– Men det är ju fel. Man måste bara välja till det själv. Många känner inte till det. En annan orsak tror jag är att många skolor tagit bort praon, eleverna får inte prova på yrkeslivet som förr. De som väljer ett yrkesprogram gör det ofta utifrån vad någon vuxen de känner eller släktingar och vänner som redan är yrket berättar, säger hon.

Många tycker också det känns svårt att välja en yrkesbana redan i nian, trots att det är lätt att få jobb efteråt.

– De säger att de inte vill stänga alla dörrar så tidigt, säger Ellinor Börjesson.

För Cornelia Gilljam från Österbybruk och Mathilda Östlund, Balingsta, spelar det ingen roll. De står i Praktiska gymnasiets monter och dekorerar en blomsterkrans. De har gått ett år på floristprogrammet och stortrivs med det.

– Jag var väldigt skotrött och ville inte plugga så mycket därför valde jag en yrkesutbildning. Vi har mycket praktik. Klassen har åtta platser men vi är bara fem och jag tycker det är bra att gå i en liten klass, säger Cornelia Gilljam.

Dessutom hoppas hon få jobb direkt efter utbildningen.

– Kanske hos något av de företag där vi praktiserat, säger hon.

Många av eleverna som strosar runt bland mässans montrar har dock inte bestämt sig ännu. Här finns ju mycket att välja på, teknik, it, vård- och omsorg, flygteknik, el och energi, restaurang och livsmedel och hotell - och så de teoretiska utbildningarna förstås.

Vid Katedralskolans monter är det fullt av folk. Skolan är en av de populärare i Uppsala med två sökande till varje plats på de teoretiska programmen. För Mariam Yousef och Zainab Al-Utbi från Gottsundaskolan är målet att ta sig in på Katedralskolans naturvetenskapliga program.

– Vi vill både blir tandläkare och då måste man gå natur, säger de.

Har det varit svårt att välja?

– Inte om man vet vad man vill. Många i vår skola kommer att välja natur, säger Mariam Yousef.

Här nio tips till den rådville.

Har du svårt att välja program till Gymnasiet? Titta i UNT:s skolväljare. Där finns en stor guide med 36 gymnasieskolor att välja på.

1. Intressen - vad vill jag göra. Välj något du är intresserad av och som du tycker är roligt.

2. Fråga dig själv - vad har jag lätt respektive svårt för.

3. Ta reda på så mycket som möjligt om programmen innan du fattar beslut.

4. Vad leder utbildningen till.

5. Välj inte som dina kompisar Utgå från dig själv.

6. Kolla vilka krav för behörighet som gäller.

7. Har du speciella krav på skolan som storlek, pedagogik, kuratorer etc. så kolla upp det.

8. Lyssna inte på rykten. Bilda dig en egen uppfattning. Besök skolan.

Källa: UNT:s skolväljare

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om