Simundervisningen varierar stort

I Uppsala kommun kan var tionde femteklassare inte simma. Att få undervisning i skolans regi är inte alltid en självklarhet.

om simkunnighet och simundervisning, Vladimir Berglund/badmästare på Gottsundabadet.

om simkunnighet och simundervisning, Vladimir Berglund/badmästare på Gottsundabadet.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2013-08-13 09:59

Och möjligheterna till simundervisning skiljer sig mellan länets kommuner.
Enligt läroplanen ska eleverna i grundskolan kunna simma 200 meter, varav 50 på rygg, för att få godkänt betyg i ämnet idrott och hälsa. Ändå är det 11 procent av Uppsalas alla femteklassare som inte kan simma, enligt en undersökning från kontoret för barn, ungdom och arbetsmarknad.

I Uppsala kommun testar varje skola simkunnigheten hos alla barn i årskurs fem. De som inte uppfyller kraven får möjlighet att träna simning hos en behörig simlärare på Fyrishov. Hur mycket simundervisning eleverna får i tidigare åldrar är upp till varje enskild skola.
– Ansvaret för att klara målen ligger hos rektorerna och det är upp till varje skola att boka in besök i simhallen, säger Anders Pettersson, vice affärsområdeschef för grundskolan.

Liselotte Palmér Hedlund är den simlärare som hjälper idrottslärarna med simundervisningen på Fyrishov. Sedan hennes tjänst på 60 procent infördes har hon haft ett högt tryck på sig, med mellan 10 och 15 grupper i veckan.
– Det behövs fler simlärare. Idrottslärarna hinner inte med simundervisningen själva. Man kanske hinner med ett eller två besök per termin, men det tar kanske sju eller åtta gånger att lära sig simma. Det måste också bli billigare för skolorna så att alla ska få möjlighet, säger Liselotte Palmér Hedlund.

Hon ser också ett högt tryck även på högstadiet för extra simundervisning, trots att eleverna från sjätte klass ska vara simkunniga.
– Mycket ska rymmas i skoldagen, och om man inte har en simhall nära tar det mycket tid att åka fram och tillbaka. Vi har många elever i Uppsala och bara två bassänger att ha undervisning i, säger Liselotte Palmér Hedlund.

Skillnaderna mellan länets kommuner beträffande hur simundervisningen bedrivs är stora. Kommunerna ute i länet har mer obligatorisk simundervisning än Uppsala kommun.
* I Heby får alla barn i kommunen kostnadsfri simundervisning från förskolan och upp till sexan, mellan fyra och sex gånger per termin. Därutöver får eleverna extra undervisning om de inte klarar målen för simkunnighet, även på kvällen i enskildhet om det behövs.
* Även i Tierps kommun finns simundervisning från förskolan eller första klass, men också extra riktad undervisning till nyinvandrade elever i kommunens förberedelseklasser.
* I Knivsta fördelas undervisningen för varje skola på simveckor, där alla elever från och med första klass åker till simhallen i minst en och en halv vecka. 
* I Östhammars kommun går alla förskolebarn och förstaklassare i simskola på skoltid och får stanna kvar tills de är simkunniga.

I en nationell undersökning om simkunnighet visade det sig att var tredje lärare uppgav kulturella orsaker till varför eleverna inte kunde simma.
Möjligheten att få träna simning i enskildhet och med en kvinnlig simlärare regleras också av de enskilda skolorna i Uppsala kommun.
I Gottsunda har närheten till en simhall underlättat arbetet med vattenovana elever.
Cecilia Forss (M), kommunalråd i Uppsala med ansvar för grundskolan, stämmer in i resonemanget om att närheten till en simhall är central för hur mycket fokus som läggs på simning.
– Det finns nog ingen rektor som inte skulle vilja ha mer resurser till simundervisningen, förutom de som har gångavstånd till en simhall. För det är framför allt transporterna som kostar mycket för skolorna, säger Cecilia Forss.
Men att ge extra stöd till de skolor som inte kommer i väg till simhallen är inte aktuellt.
– Att särbehandla vissa skolor ger inte skollagen stöd till, säger Cecilia Forss.

Drunkningsolyckor
Värmen bakom sommarens ökning
Hittills i år har 77 personer drunknat i Sverige varav 6 var barn. Det är en ökning från 61 vid samma tid 2012. En orsak till årets höga siffra är sommarens varma väder. Förra året drunknade 97 personer i Sverige.
Sedan 1960-talet har antalet drunknade minskat stadigt, från 340 drunknade per år i genomsnitt. Under 00-talet låg genomsnittet på 115.
Enligt en undersökning från Trygg Hansa uppger 22 procent av Uppsala läns föräldrar att deras barn i åldern 4–17 inte kan simma. Detta jämfört med 20 procent i hela landet.
Fakta: Svenska Livräddningssällskapet, Trygg Hansa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om