Sirius avancemang ger hopp om ökad tillväxt

Förväntningarna på Sirius är stora. Inte bara när det gäller elitfotboll. Många väntar sig att framgångarna ska avspegla sig i ökad tillväxt. Ny forskning visar dock att effekterna är små.

Höga förväntningar. En plats i allsvenskan för Sirius färväntas ge draghjälp åt det lokala näringslivet. Ny forskning visar dock att effekterna är små. Lokalt är tron på en Siriuseffekt obruten.

Höga förväntningar. En plats i allsvenskan för Sirius färväntas ge draghjälp åt det lokala näringslivet. Ny forskning visar dock att effekterna är små. Lokalt är tron på en Siriuseffekt obruten.

Foto: STAFFAN CLAESSON

Uppsala2016-10-23 12:05

Uppsalas näringslivsdirektör Yvonne Näsström tror att ett elitlag i fotboll är precis vad Uppsala behöver för att öka bredd och lyskraft.

– Jag tror absolut att det har en positiv effekt på vårt näringsliv, och den är främst indirekt. Mer fokus på Uppsala leder till att fler väljer att bo kvar här efter avslutade studier, säger hon.

Det gör att företagen får lättare att rekrytera den arbetskraft de behöver och näringslivet växer. Yvonne Näsström tror också att det kommer att locka nya företag till Uppsala.

Tiina Mykkänen vd för Destination Uppsala är inne på samma linje. Hon har sett omsättningen i Uppsalas besöksnäring öka med en halv miljard kronor de senaste åren och anser att fler evenemang av alla sorter stärker tillväxten.

– Besöksbranschen växer mest i landet. Om fler kommer till Uppsala och tittar på fotboll eller deltar i en konferens och övernattar så ökar det tillväxten. Vi har gjort mätningar som tydligt visar att förädlingsvärdet för hotell och restauranger är högt, säger hon.

Hur stora förväntningar har du?

– Går Sirius upp så är det en viktig pusselbit. Uppsala blir mer synligt nationellt och det genererar fler möten och besök, säger Tiina Mykkänen.

Lena Åberg Frisk vd för Uppsalas Konserthus tror att alla kommer att tjäna på om Sirius blir ett elitlag.

– Det drar också med sig vår verksamhet. Vi har gjort undersökningar som visar att vår verksamhet har stora effekter för näringslivet, det tror jag också att elitfotbollen kommer att ha, säger hon.

Forskaren Emelie Värja, själv fotbollsspelare, som inom kort lägger fram en doktorsavhandling i nationalekonomi om elitidrott och ekonomisk tillväxt vid Örebro Universitet är dock inte lika säker.

– Min forskning visar att det inte finns vetenskapligt stöd för att elitidrott ökar den lokala tillväxten, säger hon.

Det hon tittat på är om medelinkomst, nettoinflyttning och därmed kommunens skattebas påverkas om en kommun har ett elitlag inom hockey eller fotboll.

– Att titta på skattebasen ger ett bra mått på tillväxten. Vi har tittat på samtliga kommuner i landet med elitlag och vi kan inte se att skattebasen ökar. De effekter som eventuellt finns är inte mätbara. En rad liknande studier har gjorts i USA som kommer fram till samma sak, säger hon.

Men om fler kommer hit för att se fotboll borde väl det gynna näringslivet?

– Jo, om det så att flera som inte annars skulle ha besökt Uppsala gör det för att se elitspel så kommer de naturligtvis att spendera mer pengar. Men det innebär samtidigt att en massa Uppsalasupporters kommer att åka till andra städer och spendera pengar på samma sätt. De som nu går på fotboll skulle kanske gått på bowling om inte det funnits ett elitlag. Då hamnar pengarna bara i en annan verksamhet i stan. Det ökar inte tillväxten.

Inkomsterna ska också vägas mot de kostnader som finns kring elitlaget. Pengar som kommunen satsar på elitidrott och som kanske skulle ha gjort mer ekonomisk nytta på annat håll.

– Ofta blir allt det här bara ett nollsummespel, säger Emelie Värja.

Hon framhåller dock att elitidrotten har andra viktiga värden för staden och de som lever där, men det är en annan sak.

Christer Mård som under många år varit ordförande i Linköpings hockey och dessutom haft rollen som regionchef för Svenskt näringsliv håller inte med.

– Innan vi gick upp så hade vi 40 000 besökare om året vid våra matcher. Nu har vi 200 000. Inför en hockeymatch är restaurangerna i Linköping fulla. Det är ingen tvekan om att det gynnar näringslivet, säger han.

Fakta

Så mycket har Uppsalas besöksnäring vuxit de senaste åren.

2010: Omsättning miljkr: 2 294, anställda: 1338, antal företag: 867

2011: Omsättning miljkr: 2 411, anställda: 1345, antal företag: 901

2012: Omsättning miljkr: 2 421, anställda: 1531, antal företag: 986

2013: Omsättning miljkr: 2 598, anställda: 1596, antal företag: 1001

2014: Omsättning miljkr: 2 713, anställda: 1638, antal företag: 1030

Källa: Bisnode

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om