Sitt rätt och slipp ryggvärk

Från fysiskt rörligt jobb till stillasittande kontorsarbete. Sittandet har blivit en allt större del av vår vardag och med det har också kontorsstolen fått en stor betydelse på arbetsplatsen.

kontorsstol.
rätt

kontorsstol. rätt

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2012-05-07 11:01

Justerbar höjd och djup, reglerbara armstöd och rätt vinkel mellan säte och rygg. Det är mycket att hålla reda på innan man väljer kontorsstol. Ann Månsson, ergonom och sjukgymnast, vet hur viktigt valet är.
– I mitt jobb som sjukgymnast träffar jag ofta folk som har ont i nacke och axlar. De påverkas mycket av hur de sitter. Tittar man till exempel på belastningen på diskarna nere i ländryggen är belastningen som störst när man just sitter, säger Ann Månsson, som även är universitetsadjunkt på sjukgymnastprogrammet vid Uppsala universitet.

På de senaste hundra åren har våra arbetsuppgifter gått från att vara fysiska krävande till stillasittande kontorsarbete. Enligt Ann Månsson sitter vi för mycket överlag.
– Våra kroppar är gjorda för att vi ska hålla oss i rörelse. Musklerna och lederna mår som bäst när vi rör på dem. Rör vi inte på dem får vi för lite brosk i leden, den blir stel och musklerna blir svaga. Om vi inte belastar skelettet blir det tunnare och därmed svagare, säger hon.

Hon nämner skogsindustrin som ett exempel på hur arbetet har förändrats. Förr sågade och högg skogsarbetarna träden själva, medan de i dag sitter i en maskin som manövreras med hjälp av ett fåtal spakar.
Arbetsuppgifterna är alltså inte längre lika fysiskt krävande, vilket gäller arbetsmarknaden generellt.
– Många människor har ett jobb där de sitter åtta timmar per dag. Då tänker jag framför allt på kontorsarbeten. Det gör att det blir ännu mer viktigt hur man sitter, säger Ann Månsson.

Bara under de senaste decennierna har det skett en utveckling vad gäller synen på kontorsstolen. Tidigare var stolen ett sätt att visa sin status på jobbet.
– Sekreterare hade ganska små stolar med låg rygg, medan direktören satt i en stor kontorsstol med hög rygg och nackstöd. I dag har det här förändrats och man väljer i stället stol utifrån sitt eget och kroppens behov, säger Ann Månsson.

Tillverkningen av kontorsstolar har vuxit till en hel industri där man hela tiden försöker fylla våra olika behov. En av de senaste nyheterna på marknaden är en kontorsstol ritad för kvinnor.
Internationellt erkända designern Monica Förster är formgivare till den nya stolen, som tagits fram på uppdrag av företaget Officeline.
– När jag fick frågan om att delta i projektet tänkte jag; men finns inte det här redan? Varför ska stolar bara vara ritade för män när halva befolkningen är kvinnor, som dessutom ofta är de som har kontorsjobb, säger Monica Förster.

Stolen är baserad på en undersökning som visar på skillnader i kvinnor och mäns sittande. Bland annat skiljer sig musklerna i ländryggen, vilket gör att kvinnor tenderar att bli tröttare i ryggen.
– Det som händer när man blir trött är att man byter position och sjunker ihop som en ostkrok. I stolen finns det en inbyggd kudde som åker ut och stöttar upp ryggen, säger Monica Förster, som menar att lösningen är en av flera som inte funnits på marknaden tidigare.
Om man får hjälp med att sträcka upp kroppen åker axlarna ned och man förhindrar på så sätt några av de problem som många kvinnor får med nacke och axlar.

Men kan även män ha användning för stolen?
– Ja, bara för att den är ritad för kvinnor innebär det inte att män inte kan använda den. Vi har låtit män prova stolen, och det är många som tycker det är skönt att få stöd i svanken.
Ann Månsson förstår tanken med en kontorsstol ritad för kvinnor. Däremot menar hon att det inte finns någon fulländad universell stol som passar alla. Behoven är alltid individuella.
– Om ett företag ska köpa in nya kontorsstolar skulle de flesta ergonomer säga att man ska ta fram tre eller fyra stolar från olika tillverkare. Låt de anställda prova och justera dem efter eget behov innan de väljer sin modell. Sedan kan företaget beställa stolarna i samma tyg.

Fel. Att sitta framåtlutad med datorn alltför långt bort och för långt ned leder till spänningar mellan skulderbladen och problem med ländryggen. Att musen glider allt längre bort är ett vanligt problem. Utåtrotationen i armen leder till värk i nacken och axlar och ofta huvudvärk.

Rätt. Det finns ingen perfekt arbetsställning som passar alla, utan den måste anpassas efter personen och arbetsuppgiften. Men vissa regler finns: sitt med rumpan långt in på stolen, ha bra stöd för svanken och armarna. Bordet ska vara i princip samma höjd som armstöden.
Datorn ska vara på en armlängds avstånd och skärmen i höjd med ögats horisontallinje.
Bordet ska vara i ungefär samma höjd som armstöden.

Tips

Så förebygger du

Förutom en bra kontorsstol finns det andra saker att tänka på om man vill förhindra arbetsskador.

Ställ skrivaren i ett annat rum. Små korta promenader till skriv rummet får dig upp ur stolen.

Har du ett höj- och sänkbart bord så använd det. Se till att stå fram för datorn två timmar per dag.

Har du inget bord med de funktionerna finns det andra tillfällen att stå. Till exempel under fikarasten.

Byt position under dagen. Prova att flytta fram på stolen och strunta i att använda ryggstödet.

Skapa variation. Ta en kortare fruktpaus, både på för- och efter middagen. Gå ut på lunchen och kom i rörelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om