Självförtroendet växer i Spanien

Klockan var 20.45 förra lördagen och de spanska tv-kommentatorerna höll en oplanerad tyst minut. Ett chockat Spanien hade just hört Internationella olympiska kommitténs Jacques Rogge meddela att huvudstaden Madrid inte skulle komma ifråga som värd för sommar¬-OS 2020. Inte bara slutsegraren Tokyo, utan också turkiska Istanbul, ansågs vara bättre skickat för uppdraget.

Johan Rudström

Johan Rudström

Foto: Hugo Nabo

Uppsala2013-09-19 00:00

 Detta färska självförtroende hos krisande spanjorer kan tyckas överraskande för många, men det har sina förklaringar.

Som till exempel juli och augusti månads arbetslöshetssiffror. För första gången sedan mitten av förra decenniet ser man nu ett tydligt trendbrott i statistiken, fallande arbetslöshet och en uppgång i antal nya jobb som tros vara ihållande. Huvudförklaringen är en oväntat bra turistsommar i stora delar av landet, som alltid en mycket viktig näringsgren i Spanien.

Vändningen i ekonomin personifieras av premiärministern själv, Mariano Rajoy. Under sina första arton månader på posten sågs han mest resa i skytteltrafik till Bryssel eller Frankfurt, för att förklara den prekära situationen i landet, ansöka om uppskov med att komma till rätta med budgetunderskottet och om stöd till de spanska bankerna. På hemmaplan har han hukat sig inför mutanklagelser och skyllt alltihop på en medarbetare i sitt parti.

Den 1 augusti meddelade Rajoy han tänker sitta kvar, sedan tog han sig an uppgiften att hjälpa Madrid i kampen om OS. ”Spansk ekonomi står stark” har han gång på gång upprepat i internationella medier den senaste tiden, som svar på insinuanta frågor. Svaren har också varit riktade till de protesterande i Madrid, de som ansett att Spanien just nu borde prioritera annat än idrottstävlingar.

Men ett OS-arrangemang kan vara just den stimulans en sargad ekonomi behöver, förutsatt att excesserna inte blir alltför stora. Ansökan låg rätt i tiden då det numera talas mer om att sätta fart på hjulen i ekonomin än om åtstramning. Den låg också rätt i tiden med tanke på turistsommaren. Ett godkännande från IOK och Spanien hade kunnat anträda återhämtningens väg på allvar.

Nu blev det alltså inte så. Men den viktigaste effekten av processen, det nyvunna självförtroendet, kan ändå bli bestående. Endast en mycket liten andel av spanjorerna tyckte i lördags att det kärnkraftsosäkra Tokyo eller det politiskt instabila Istanbul var bättre än Madrid. Är G20-landet Spanien en viktig del av den framtida världsekonomin? Kan man ro världens största idrottsevenemang i land? ”Självklart” är spanjorernas svar på båda frågorna.

Hjulen börjar sakta att rulla igen i Spanien. Dock är husskeletten och de stillastående byggkranarna längs kusterna en fortsatt påminnelse om den lånefinansierade bubblan som sprack. Efter IOK-beslutet får man vänta ytterligare en tid på byggenas omstart. Men det är en väntan som känns lättare nu än den gjorde före sommaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om