Självhjälp mot spelmissbruk
I höst startar en studie för att undersöka om personer som tappat kontrollen över sitt spelande kan ha nytta av ett program för hjälp till självhjälp via Internet.
Foto: Rolf Hamilton
Han är huvudansvarig för studien som med ekonomiskt stöd av Folkhälsoinstitutet genomförs i samarbete med Spelinstitutet och patientföreningen Slutaspela.nu.
Så kallad kognitiv beteendeterapi, KBT, är en psykologisk behandlingsmetod som visats ha god effekt vid en rad sjukdomar och besvär, bland annat spelberoende.
—Tyvärr är tillgången på skolade KBT-terapeuter ännu så länge mycket låg.
Därför har hittills bara en försvinnande liten del av landets cirka 125 000 spelberoende personer kunnat erbjudas hjälp, säger Per Carlbring.
60 spelberoende deltar
Studien kring självhjälpsprogrammet via Internet ska omfatta 60 uttalat spelberoende kvinnor och män. Hälften kommer att ges behandling direkt under åtta veckor. Övriga deltagare ska utgöra en jämförelsegrupp, men även de kommer senare att få tillgång till självhjälpsprogrammet.
-Enkelt uttryckt går programmet ut på att både förändra personens orealistiska tankar kring spelandet och hans eller hennes spelbeteende. I det ingår övningar kring hur man undviker spelande och hur man förebygger återfall, säger Per Carlbring.
Internetprogrammet ger varje deltagare möjlighet att välja något av flera behandlingsalternativ, till exempel om han eller hon helt vill avstå från allt spelande eller vill begränsa sitt splande genom ökad kontroll över det.
Programmet när indelat i olika steg eller moduler. Först när en person visat att hon klarat uppgifterna i en modul kommer hon att via ett särskilt lösenord att få tillgång till informationen och övningarna i nästa.
Telefonkontakter
—Som ytterligare stöd kommer hon också att ha en återkommande telefonkontakt med en KBT-terapeut och möjlighet att delta i en sluten diskussionsgrupp på nätet, säger Per Carlbring.
Både deltagarna i självhjälpsprogrammet och personerna i jämförelsegruppen kommer vid upprepade tillfällen att besvara frågor kring sitt spelande och fylla i frågeformulär som mäter ångest, nedstämdhet och livskvalitet.
—Vår förhoppning är givetvis att utifrån resultaten av dessa mätningar i slutänden kunna påvisa att behandlingsprogrammet lett till minskat spelande, höjd livskvalitet och minskad ångest och nedstämdhet, säger Per Carlbring.
Forskargruppen i Uppsala är pionjärer när det gäller att ge kognitiv beteendeterapi över Internet. Den har tidigare med framgång prövat denna behandlingsmodell vid bland annat depression, huvudvärk, panikångest och social fobi.
Anmälan via nätet
Under sommaren finns möjlighet att anmäla sig till studien via webbsidan www.slutaspela.nu. Behandlingen startar i mitten av augusti.
—Givetvis kommer behandlingen att vara kostnadsfri och givetvis kommer deltagarna att garanteras att alla uppgifter de lämnar behandlas konfidentiellt, säger Per Carlbring.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!