Självmordslarmet var konstprojekt

Bloggen Silversvanen fick Uppsalapolisen att sätta in alla resurser för att förhindra ett självmord. Det visade sig dock vara ett projekt som ”slog fel” iscensatt av konststudenten Fredrik Gertz från Uppsala. Han riskerar nu åtal.

Foto: Bloggen Silversvanen

Uppsala2011-05-12 19:05

Det hela inträffade i början av april. Polisen i Uppsala fick ett larm från rikskriminalens it-enhet i Stockholm om att en kvinna i Uppsala hade för avsikt att begå självmord. Flera personer som följt kvinnan, som kallar sig Flora Swahn, på Facebook hade larmat polisen.
– Vi fick larmet strax före tre på eftermiddagen. Rikskriminalens it-enhet hade då jobbat med att leta fram kvinnans ip-adress sedan midnatt. Såna här larm har högsta prioritet så vi gjorde allt vi kunde för att nå henne, berättat polisens presstalesman Christer Nordström.

Efter flera timmar av undersökningar på den adress rikskriminalen angivit stod det klart att ingen Flora Swahn fanns och att lägenhetsinnehavarna mådde bra. En av dem hade dock en inneboende, Fredrik Gertz. Det visade sig att han hade skapat Flora Swahn som ett konstprojekt. Genom bilder och blogginlägg hade han byggt upp en fiktiv person och skrev om hennes tankar, liv och ensamhet.
– Det var ett projekt som jag startade på en konstskola jag gått i Stockholm och som jag utvecklat vidare. Syftet var att skapa debatt om självmord, om död. Det är frågor vi oftast inte diskuterar, men det slog fel. Under det halvår jag höll på så var aldrig reaktionerna särskilt starka så jag trodde aldrig att människor skulle reagera så här, säger han.

Christer Nordström är kritisk till Fredrik Gertz projekt och tycker att han tagit polisens resurser i anspråk i onödan.
– Vi vidtog en mängd onödiga åtgärder. Gertz agerande är helt omdömeslöst. Men man kan ju vara tacksam för att människor bryr sig och kontaktar oss när de märker att andra mår dåligt, säger han.

Fredrik Gertz beklagar att projektet tog den vändning det tog.
– Tanken var att Flora skulle försvinna (ta livet av sig) och att folk senare skulle hitta henne som hon var, som ett historiskt dokument. Då trodde jag att reaktionerna skulle komma, inte nu och på det här sättet, säger han.

Finns det inte en risk att människor inte tar utsatthet på allvar och sluta slå larm när folk mår dåligt?
– Det är naturligtvis något man får tänkta på. En del har blivit ledsna och känt att deras kommentarer varit bortkastade. Andra tycker att de blivit starkt engagerade av det jag skrivit. En del har förstått från början att det bara var ett projekt, säger Fredrik Gertz.

Nu väntar polisförhör och kanske domstolsförhandling. Fredrik Gertz är misstänkt för falsklarm som kan ge böter eller fängelse.
– Det känns lite konstigt. Vi får se vad det slutar, säger han.

Fredrik Gertz har använt historien om Silversvanen som ansökan till Konstfack.

Bakgrund

För ett drygt år sedan spelade den numera rikskända konstnären Anna Odell psykotisk och självmordsbenägen på Liljeholmsbron i Stockholm. Förbipasserande uppmärksammade henne och kallade på polis. Hon fördes till psykakuten där hon omhändertogs och tvångsmedicinerades. Händelsen var en del i hennes examensarbete vid Konstfack. Syftet att diskutera hur svensk psykvård fungerar. En omfattande debatt om konstens roll och gränser startade.

Fredrik Gerts projekt påminner om Odells. Han säger dock att han inte haft Anna Odells projekt i tankarna och tycker att de två är ganska olika även om de diskuterar likartade saker. Reaktionerna på Silversvanen har hittills varit återhållsamma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om