Sjuka nobbar sjukresebussarna

Sjuka i Bålsta och Knivsta nobbar sjukresebussarna. Ett försök som landstinget gjort visar att bara 1,5 patient per tur valde bussen. Nu läggs det ned och patienterna får ta taxi i stället. Fler skulle kunna åka buss, men det är svårt att nå ut med informationen.

Stig Lundqvist som kör på Norduppland har i snitt 25 passagerare. Bussen kan ta 41.

Stig Lundqvist som kör på Norduppland har i snitt 25 passagerare. Bussen kan ta 41.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2011-07-15 19:04

Klockan är elva och sjukresebussarna stannar vid ingång 85 på Akademiska sjukhuset. Fyra patienter kliver av från Enköping. Något fler från Norduppland.
– Igår morse hade jag 23 passagerare. Det varierar väldigt mycket från dag till dag och tur till tur, säger busschauffören Kent Andersson.

Han körde turerna till Bålsta - Knivsta - Uppsala under försöksperioden och tycker att landstingets satsade för lite på annonsering.
– Jag tror att fler skulle åkt om bussen varit mer känd. Det tar ett par år att etablera en linje. De flesta visste inte att det gick en buss. Det var först på slutet som folk började åka, säger han.

Enligt landstingets sjukreseenhet kostar sjukresorna cirka 65 miljoner kronor per år. De flesta resor sker med taxi. Många åker också egen bil. Kostnaderna för en sjukreselinje med buss är cirka två miljoner kronor per år. Fyra linjer finns i dag. De kör tre turer om dagen.

Annika Jansson som är chef för sjukreseenheten vid Akademiska sjukhuset skulle vilja att fler tog bussen.
– Självklart vore det önskvärt att fler nyttjar sjukresebussarna både med tanke på ekonomi och miljö och på de parkeringsproblem som finns vid Akademiska, anser hon.

Sjukresenheten försöker informera så gott det går.
– Men det är svårt att nå fram. Många resenärer, och även vårdpersonal har kanske inte kännedom om att bussarna är gratis, att de har lågt insteg och kan transportera rullstolar.

Oppositionsrådet Börje Wennberg (S) anser att landstinget borde satsa mer på marknadsföring av bussarna.
– Många vet inte att möjligheten finns och det är gratis. Det går ju också att åka gratis kollektivt. Om det blev lättare att transportera sig från resecentrum till Akademiska och att stiga av på sjukhusområdet så tror jag fler skulle utnyttja den möjligheten, säger han.

Om för många tar taxi i stället för buss vill varken Börje Wennberg eller landstingsstyrelsens ordförande Erik Weiman (M) uttala sig om.
– För vissa är taxi enda möjligheten. Samtidigt tror jag det finns en del pengar att hämta hem på sjukresorna, säger Wennberg.

Erik Weiman anser att varje sjukresa måste bedömas för sig.
– Försöket i Bålsta-Knivsta gjorde vi för att få ett heltäckande nät för sjukresor över hela länet. Men det förutsätter ett intresse från patienterna. När så få åkte blir det billigare med taxi, säger han

Någon exakt statistik över beläggningen på sjukresebussarna går inte att få fram i semestertider. Bussarna från Skutskär och Enköping har dock bra beläggning på flera turer. Turerena från Öregrund har något sämre beläggning. Linjen Bålsta - Knivsta - Uppsala hade så få resande att det blev billigare med taxi.

Om fler turer kan gå samma öde till mötes är oklart.
– Tänkbart vore att se över enstaka rutter. Men fråga är inte aktuell just nu, enligt Annika Jansson

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om